Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Преди вота: Президент и служебен премиер започнаха рокади на посланици

Политика

Преди вота: Президент и служебен премиер започнаха рокади на посланици

Преди вота: Президент и служебен премиер започнаха рокади на посланици - Tribune.bg
Снимка:

Президентът и служебното правителство започнаха с посланическите назначения непосредствено преди изборите, съобщи „24 часа“. Кабинетът на Стефан Янев е направил първите си две предложения за назначения на нови дипломати до държавния глава. Рокадите започват от румънската столица, където заминава Радко Влайков - бившият говорител на Външно, когато Надежда Нейнски оглавяваше ведомството. Последният му задграничен мандат е бил в Сърбия в периода 2016-2019 г.

Другото назначение е в Сараево, където Валери Йотов - шеф на дирекция „ООН и глобални въпроси” в дипломатическото ни ведомство сменя бивша заместник-министърка - Августина Цветкова. Тя работи в първото правителство на ГЕРБ като заместник-министър на Николай Младенов, когато той е начело на отбраната.

Досега назначенията на посланици периодично бяха блокирани заради конфликти по въпроса между експремиера Борисов и настоящия президент. Още в началото на мандата си президентът Радев не скри намеренията си да се възползва от дадените му по Конституция правомощия, за да намали до минимум политическите назначения на ГЕРБ. Първият сблъсък по въпроса бе, когато президентът отхвърли посланическите назначения на бившия шеф на парламента Цецка Цачева за Черна Гора и на министъра на транспорта Ивайло Московски за Германия.

През 2018 г. с две години бе забавена смяната на близо 30 посланици. Тогава разправията се завъртя около мястото в Париж - президентът настояваше там да бъде пратен дипломатът Петко Драганов, а правителството предлагаше Юрий Щерк.

В края на третото правителство на ГЕРБ експремиерът искаше да изпрати бившият външен министър Даниел Митов в Букурещ, което бе осуетено от Радев и Митов стана заместник-председател на ГЕРБ.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп