Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Предизвестено: Смениха директора на Агенцията по вписванията

Политика

Предизвестено: Смениха директора на Агенцията по вписванията

Предизвестено: Смениха директора на Агенцията по вписванията - Tribune.bg
Снимка:

На мястото на Габриела Козарева е назначена Даниела Митева

Агенцията по вписванията има нов директор, обяви на брифинг правосъдният министър Янаки Стоилов. Рокадата беше очаквана, след като вчера при отчета на кабинета премиерът Стефан Янев коментира, че Козарева „не иска да работи по прозрачен начин и по начин, който е в интерес на хората, други мотивации има в нейната работа“.

На мястото на Козарева застава Даниела Митева. Митева е за втори път начело на Агенцията по вписванията. През октомври 2009 г., в началото на управлението на ГЕРБ, тя бе освободена от поста. Официално мотивите бяха „принципни различия с ръководството на Министерството на правосъдието по отношение организацията на работа, както и по отношение съблюдаване на финансовата дисциплина в Агенцията по вписвания“.

Днес по време на отчета си Янаки Стоилов обясни, че се разделя с Козарева заради „недостатъци и нарушения“. Той посочи, че броят на необработените годишни финансови отчети е скочил близо 3 пъти през последните години – от 350 000 в началото на 2017 г. до почти милион сега. „ЕК е започнала процедура за нарушение за свързването на Търговския регистър и системата на бизнес регистрите, което е трябвало да стане преди 4 г.“, посочи служебният правосъден министър. 

Забавя се създаването на регистър за оповестяванията и пълномощниците. В резултат на тези и други констатации, по мое предложение е освободен досегашният директор на Агенцията по вписванията и е назначена за нов директор Даниела Митева, добави Стоилов.

Той съобщи още, че се извършват проверки на големите обществени поръчки, както и на затворите. Извършвани са нецелесъобразни разходи, например одитът установява, че през миналата година Агенцията по вписванията сключва договор с „Информационно обслужване”, то определя цените и е изпълнител на договора, стойността е 1 млн. лева без ДДС. При положение, че за подобна дейност, в МП има изградена система за видеонаблюдение на три сгради на стойност от 100 000 лева без ДДС. Разликата е 10 пъти, подчерта Стоилов. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати