Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Предложеният от Борисов проект за Конституция влезе в доклада на ЕК: Предлагаше реформи, но не бе възприет

Политика

Предложеният от Борисов проект за Конституция влезе в доклада на ЕК: Предлагаше реформи, но не бе възприет

Предложеният от Борисов проект за Конституция влезе в доклада на ЕК: Предлагаше реформи, но не бе възприет - Tribune.bg
Снимка:

Брюксел изразява тревоги относно правомощията на главния прокурор и функционирането на ВСС, отчита липса на напредък

Липсата на напредък по препоръките на Брюксел към София отпреди година отчита Докладът за върховенството на закона за страната ни, който беше представен от заместник-председателят на ЕК Вера Йоурова. За втора година комисията публикува анализи за всички страни-членки.

В документа се отбелязват оставащите предизвикателства пред отчетността на главния прокурор и съставянето и функционирането на Висшия съдебен съвет, както и решението на Конституционния съд, блокиращо реформите в тази област.

Беше приет закон за главния прокурор и за неговите заместници. Впоследствие същият закон беше оспорен пред Конституционния съд, който го обяви за противоконституционен. Като следствие, проблемът с наказателната отговорност на главния прокурор остава валиден“, пише Брюксел.

Реформа по този въпрос беше предложена в черновата на нова Конституция през 2020, но тя в крайна сметка не бе възприета. ... Опитът за поправки в Конституцията, който щеше да промени съставянето на ВСС, беше описан в План за действие, чиято цел бе да отговори на част от предизвикателствата, описани в доклада от 2020 г. Сред тях беше и правосъдна реформа“, се казва в документа.

Борисов: ГЕРБ внасят проект за нова Конституция и свикване на Велико народно събрание (ВИДЕО)

Радев: Моят отговор е НЕ!

На 6 ноември правителството прие Плана за действие, за да приключи реформата, касаеща отчетността на главния прокурор, да подобри функционирането на Инспектората към ВСС, да ревизира критериите, позволяващи допълнителни бонуси на магистратите и да отговори на предизвикателствата, свързани с независимостта на правосъдната система“, се казва в констатациите.

В тях подробно е описано, че през декември е била сформирана работна група от министъра на правосъдието, която също е била ангажирана с въпроса.

Нивото на доверие в независимостта на съдебната система остава ниско сред обществотои бизнеса, и намалява в сравнение с 2020“, се казва още в доклада.

Отчитат се още липсата на законодателство, регулиращо лобизма, проблеми с независимостта на медиите и липсата на осъдени по множеството разследвания за корупция.

 

Какво предложи Борисов преди година по отношение на съдебната система, което не бе възприето от останалите партии?

Разпускане на Висшия съдебен съвет и създаването на Съдебен съвет на съдиите и на Съдебен съвет на прокурорите.

Членовете на Съдебния съвет на съдиите ще се избират седем от професионалната общност, тоест от самите съдии и шест от Народното събрание, избрани с мнозинство от две трети от народните представители, като членовете по право ще са председатели на Върховния касационен съд и Върховния административен съд.

Мандатът на председателя на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и на Главния прокурор стават пет години.

Да се ограничат правомощията на министъра на правосъдието само до това да предлага проекти на бюджети на съответните органи и да управлява недвижимите имоти на съдебната власт.

Към съветите на съдиите и прокурорите да се създадат отделни инспекторати, а не да е един инспекторат, както е в момента. Всеки от двата инспектората се състои от главен инспектор и петима инспектори.

Да се въведе институтът на индивидуалната конституционна жалба.

Главният прокурор на всеки шест месеца да бъде изслушван от Народното събрание и докладът му да бъде приеман. Докладът обхваща прилагането на закона за дейността на прокуратурата и разследващите органи.

Народното събрание може да изслушва Главния прокурор по въпроси, свързани с конкретни наказателни производства, след разрешение на наблюдаващия прокурор.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети