Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Предозиране: Калоян Методиев дава победата на БСП

Политика

Предозиране: Калоян Методиев дава победата на БСП

Предозиране: Калоян Методиев дава победата на БСП - Tribune.bg
Снимка:

Според бившия съветник на Радев Нинова ще бие Борисов с 3%

„Наблюдава се висок дял на тези, които заявяват готовност да гласуват на изборите на 4 април. От заявилите, че ще гласуват, е много висок делът на хората, които все още не са решили за кого – 15%. Подчертаваме, че този дял е една от основните неизвестни в изборния ден“. Това е един от изводите на представителното социологическо проучване на институт „Рего“ за електоралните нагласи за избори за 45 парламент. То е проведено сред 1004 пълнолетни български граждани в периода от 25.03.2021 г. до 28.03.2021 г. Изследването е проведено със собствени средства.

От твърдо решилите да гласуват 28.2 % заявяват, че ще гласуват за БСП, 25.5 % за ГЕРБ-СДС, Има такъв народ – 15.7 %, ДПС – 9 %, Изправи се БГ – Мутри вън! – 6.9 %, Демократична България – 5.2 %.  Всички останали остават под 4 % бариера. Към днешна дата шест партии попадат в българския парламент.

Разликата между БСП и ГЕРБ е 2.7 %. Това са двете формации, които далеч преди всички останали си оспорват първото място.

Електорални нагласи Електорални нагласи

Според агенцията на Калоян Методиев на базата на последното изследване на РЕГО (Х 2020) ясно се виждало, че БСП бележи ръст сред предпочитанията на избирателите, докато ГЕРБ видимо свива подкрепата си в национален мащаб. Очевидно проблемите с управлението на Ковид кризата – първото място по смъртност и последно по ваксинации в Европа са повлияли на избиратели за ерозията на подкрепа към управляващите през втората половина на предизборната кампания, смятат от „Рего“.

Любопитно е, че БСП се радва на електорална подкрепа най-вече сред най-възрастните и млади избиратели – над 60 години и до 30 години. Тя е предпочитана и повече сред жените. При ГЕРБ подкрепата идвала от средната възраст и е полово балансирана.

Формацията на Слави Трифонов трайно се е установила на третото място. Тя среща основните си поддръжници сред младите до 30 годишна възраст. При ДПС, Демократична България и коалицията около Мая Манолова резултатите ще зависят от няколко основни фактора – степен на мобилизация, скрит вот, привличане или загуба на периферия.

Целият букет от националистически формации остава извън парламента, според проучването. При ДПС и Демократична България традиционно се добавя вот от чужбина, който вдига резултата им. При електорални партии като „Има такъв народ“ по принцип има висока степен на емоционално желание за гласуване, но често този вот, основно младежки, не отива в дисциплинирано до урните.

От тези специфики са възможни колебания на резултатите по посока на повишение при ДПС и ДБ и намаление на резултата при „Има такъв народ“.

В предпочитанията за нов премиер на страната доминират мненията, че няма подходяща личност (24 %). Лидерът на БСП – Корнелия Нинова е най-предпочитаният политик за бъдещ министър-председател (19.2%), докато действащият премиер е посочен като предпочитание от 17.1 %. Слави Трифонов е предпочитан от 9 % от респондентите.

Предпочитания за премиерПредпочитания за премиер

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати