Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Председателят на комисията за енергийната криза: Мораториумът за цената на тока не беше структуриран правилно

Политика

Председателят на комисията за енергийната криза: Мораториумът за цената на тока не беше структуриран правилно

Председателят на комисията за енергийната криза: Мораториумът за цената на тока не беше структуриран правилно - Tribune.bg
Снимка:

Мораториумът за цената на тока не беше структуриран правилно, коментира пред БНТ Радослав Рибарски, депутат от ПГ на ПП и председател на временната комисия за енергийната криза, след като се наложи приетият вчера мораториум за цените на тока, водата и парното, да бъде прегласуван днес.

„Г-жа Десислава Атанасова предложи този мораториум и това беше гласувано в зала, прието. Знаехме какво гласуваме, но нямахме реално изпратен проект“, припомни Рибарски. Той уточни, че веднага след като парламентът гласува предложението, е свикал извънредната комисия, тъй като мораториумът не може да остане безсрочен.

„Смятаме, че това е едно решение, натоварено с доста социални очаквания, което трябва да получи време за разискване“, допълни Рибарски. Той подчерта, че за времето до 31 март, какъвто се предвижда да е срокът на мораториума, депутатите ще набележат мерки в сектора.

„Една от тях е да се види защо мрежовите цени нарастват толкова, какъв е стимулът на едно дружество да постигне по-висока ефективност и по-ниска себестойност, ако просто увеличава цената, без да оптимизира своите разходи. Такива въпроси стоят пред нас и всяка партия има своето виждане.

Да се надяваме, че режим на тока няма да има. Доста бързо нараства търсенето през зимните месеци“, отбеляза Рибарски.

Относно „Топлофикация София“ той обясни, че това е общинско дружество. Според него дружеството разполага с доклад, който ясно показва къде са възможностите за висока ефективност и обновяване на топлопреносната мрежа.

„Това е поредният анализ, който не води до ясни действия. При една потенциална авария, много хора ще минат на електроенергия за отопление. Това също е риск и този проблем трябва да бъде разгледан в нашата комисия“, убеден е Рибарски.

Във връзка с тревогите на индустрията за високите цени на тока за бизнеса, Рибарски призна, че предприятията поемат високите цени на тока в себестойността на изделията си.

„Те са изцяло на борсов пазар, зависят от цените в целия регион, които последните месеци нарастват. Реално, тази изключителна ситуация е от август-септември и в цяла Европа виждаме какво се случва с цените. Зимният период не очакваме да подобри цената, но напролет се очаква проясняване на цялата ситуация“, смята Рибарски. Той е категоричен, че подпомагане на бизнеса трябва да има и тази дискусия също предстои.

В комисията бе повдигнат и въпросът за ДДС ставките за електроенергията.

„Вижда се, че той не постига голям ефект. Предстои да видим реално сметките какво ще покажат. Засега ценовите нива се задържат. Инфлационният натиск идва именно от високите нива на енергийната борса“, обясни експертът.

По повод изтеклия мандат на председателя на КЕВР, той коментира, че и този въпрос предстои да бъде разгледан, ще се обсъдят кандидатури, за да се приложи нов мандат.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати