Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Председателят на НС и заместниците му ще могат да оглавяват комисии

Политика

Председателят на НС и заместниците му ще могат да оглавяват комисии

Председателят на НС и заместниците му ще могат да оглавяват комисии - Tribune.bg
Снимка:

Председателят и заместник-председателите на парламента ще могат да оглавяват постоянните комисии, решиха депутатите, членове на комисията по промените в Правилника на Народното събрание/НС/. Ръководството на НС досега не можеше да оглавява комисии.

Предложението е на ДБ, тъй като малките парламентарни сили ще могат да имат по-голямо представителство в комисиите. ДПС, от своя страна, видяха в него опит ген. Атанас Атанасов от ДБ да бъде предложен за шеф на бъдещата комисия по вътрешна сигурност.

„Г-н Славов /Атанас Славов - б. р./ се грижи за своя съпартиец. Много интересен подход да се смени статуквото с това преди статуквото. Ще си запазя някои хубави аргументи и за утре, за зала“, обеща Хамид Хамид от ДПС. В отговор Атанас Славов отрече да става дума за трудоустрояване.

Предложението получи подкрепата на БСП.

„Такава възможност е имало и преди", отбеляза Филип Попов от левицата.

В 47-ия парламент ще има и две нови комисии. Едната е Комисия по превенция и противодействие на корупцията, а другата Комисия по туризъм. И двете са по предложение на председателя на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров.

От Комисията по електронно управление и информационни технологии отпада думата „дигитализация“ от името на комисията. Комисия по енергетиката пък вече няма да отговаря и за климата, която бе част от името на комисията.

Новата комисия по корупцията ще осъществява контрол върху КПКОМПИ и на 3 месеца ще може да изисква доклад. В случаите, в които е установена корупция, ще подава сигнали към компетентните органи. Има право да изслушва и главния прокурор и Главния инспектор към Инспектората на ВСС. Ще извършва и анализ на дейността на прокуратурата и Инспектората към ВСС, посочва се още в проекта на правилник.

На заседанието беше прието депутатите да могат да получават възнагражденията си и не по банков път, а на ръка, ако пожелаят.

Окончателно текстовете ще бъдат гласувани утре в пленарната зала.

БГНЕСБГНЕС

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати