Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Председателят на общинския съвет в Русе от ВМРО изпрати обръщение до ЕП, иска извинение за Джамбазки

Политика

Председателят на общинския съвет в Русе от ВМРО изпрати обръщение до ЕП, иска извинение за Джамбазки

Председателят на общинския съвет в Русе от ВМРО изпрати обръщение до ЕП, иска извинение за Джамбазки - Tribune.bg
Снимка:

Председателят на общинския съвет в Русе от ВМРО Иво Пазарджиев изпрати обръщение до Европейския парламент с копия до председателя на ЕП Роберта Мецола и зам.-председателя Пина Пичерно с призив двете дами да се извинят на евродепутата Ангел Джамбазки. Припомняме, че по време на  пленарно заседание на 17.02.2022 година председателстващата Пина Пичерно обвини българския представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки, че е използвал нацистки поздрав в пленарната зала. Впоследствие Роберта Мецола също квалифицира жеста на Джамбазки като нацистки и обяви започването на процедура срещу него.

Според Иво Пазарджиев е напълно недопустимо без детайлно да бъдат разгледани обстоятелствата около създалата се ситуация, да бъдат издавани присъди и да бъдат разпространявани в публичното пространство.

Ето какво гласи обръщението на председателя на общинския съвет в Русе:

„На проведеното пленарно заседание на 17.02.2022 г. председателстващата Пина Пичерно неправомерно обвини българския представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки, че е използвал нацистки поздрав в пленарната зала. В последствие, без да е разгледала случая и материалите по него, Роберта Мецола, председател на Европейския парламент,  си позволи да създава внушения и на практика даде ход на една фалшива новина. Несправедливо тя квалифицира жеста на Джамбазки като нацистки поздрав и обяви започването на процедура срещу него.

След като се запознах с видео от пленарното заседание като грамотен гражданин, познаващ историята на Европа, категорично заявявам, че г-н Джамбазки не извършва това, в което го набеждават г-жа Мецола и г-жа Пичерно.

 Във връзка с изложеното по-горе, като гласоподавател на г-н Джамбазки, настоявам за извинение от г-жа Мецола и г-жа Пичерно!

 Напълно недопустимо е без детайлно да бъдат разгледани обстоятелствата около създалата се ситуация, да бъдат издавани присъди и да бъдат разпространявани в публичното пространство.

 Уважаеми дами и господа, българският народ е приятелски и толерантен. В историята си е защитил много етноси, чиито живот и оцеляване са били под заплаха. Днес в България мирно съжителстват множество различни етноси – българи, арменци, евреи, турци, цигани и др. Както в исторически план, така и днес, България е пример за етническа толерантност. За нас различните етноси никога не са били проблем, а богатство! Ако обаче в Европа има нации, които все още чувстват историческа вина по различни теми, нека не се опитват да я изкупуват като изкуствено търсят враг, на чиито гръб да се упражняват с антифашистка реторика!

 

 

 

 

 

                                                                       


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати