Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. На първо четене депутатите прехвърлят Бюрото по защита към правосъдното министерство

Политика

На първо четене депутатите прехвърлят Бюрото по защита към правосъдното министерство

Снимка:

Бюрото за защита ще бъде взето от главния прокурор и ще отиде под контрола на правосъдното министерство. Това решиха депутатите на заседанието на правната комисия в НС. В комисията за разглеждаха три идентични законопроекта по темата – на ИТН, на ИБНИ и на ДБ. Между тях има само технологични разлики. ИТН искат Бюрото да стане самостоятелен отдел, докато другите две партии - то да премине и да се влее към Главна Дирекция "Охрана" на ведомството.

Промените минаха със 12 гласа „за“ и 7 „против“ с гласовете на ИТН, БСП, ДБ и ИБНИ. ГЕРБ и ДПС гласуваха против.

Мотивите на вносителите – в момента целият контрол над бюрото е в ръцете на главния прокурор, което е в нарушение на принципите на разделението на властите. Наред с това бюрото има и полицейски функции, които по принцип би трябвало да са прерогатив на Изпълнителната власт в лицето на МВР.

Самите промени бяха подкрепени от правосъдното ведомство, но за сметка на това разкритикувани от прокуратурата в лицето на заместник-главния прокурор Даниела Машева. Липсвал анализ и оценка как е действал закона през последните 7 години, откакто Бюрото е при главния прокурор. Призова да се изчакало решението на КС. Според нея механичното местене щяло да доведе до много повече негативи, отколкото позитиви, сред които загуба на квалифициран състав и негативно въздействие относно  лицата, които се нуждаят от защита или сега са в програмата.

От ДПС и ГЕРБ  заявиха, че няма да подкрепят нито един от трита законите. Според Хамид Хамид от ДПС мястото на Бюрото е в прокуратурата. Според него обаче проблемът не е къде се намира, а във функциите му. Именно затова по думите м трябва да се  махнат всички дейности на претърсване и задържане, които в прерогативите на Изпълнителната власт и да останат само с охранителни функции, съобщава „Монитор“. Останалите според него били излишни. Именно затова призова между двете четения да се изчистят текстовете и да се внесат такива, които рязко да се ограничат правомощията на бюрото. Махнат ли се няма да има спор за място на бюрото. Отделно могат да се впишат разпоредби за по-голяма отчетност и контрол върху разходването на средствата.  

Според Анна Александрова от ГЕРБ пък предложенията за преместване на Бюрото ще нарушат ефективността на защита, а понякога се налагало бързата реакция в самото начало на производство, в това число и при въздействие върху свидетели. Напомни, че бюрото е минало към главния прокурор след промени през 2014-та при кабинета „Орешарски“. Нейната колежка Дани Каназирева пък видя в промените политическа атака към главния прокурор. И разкритикува партиите на протеста, че ще прехвърлят хаоса, който създават и в съдебната власт. Поясни, че бюджета на Бюрото е едва 5-7 млн. лева, а те за трети поред избори ще похарчат средства, колкото за 30 години напред. Спрете с тези упражнения и с този хаос, който създавате във всяка една сфера в страната, каза Каназирева.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още