Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. На първо четене депутатите прехвърлят Бюрото по защита към правосъдното министерство

Политика

На първо четене депутатите прехвърлят Бюрото по защита към правосъдното министерство

На първо четене депутатите прехвърлят Бюрото по защита към правосъдното министерство - Tribune.bg
Снимка:

Бюрото за защита ще бъде взето от главния прокурор и ще отиде под контрола на правосъдното министерство. Това решиха депутатите на заседанието на правната комисия в НС. В комисията за разглеждаха три идентични законопроекта по темата – на ИТН, на ИБНИ и на ДБ. Между тях има само технологични разлики. ИТН искат Бюрото да стане самостоятелен отдел, докато другите две партии - то да премине и да се влее към Главна Дирекция "Охрана" на ведомството.

Промените минаха със 12 гласа „за“ и 7 „против“ с гласовете на ИТН, БСП, ДБ и ИБНИ. ГЕРБ и ДПС гласуваха против.

Мотивите на вносителите – в момента целият контрол над бюрото е в ръцете на главния прокурор, което е в нарушение на принципите на разделението на властите. Наред с това бюрото има и полицейски функции, които по принцип би трябвало да са прерогатив на Изпълнителната власт в лицето на МВР.

Самите промени бяха подкрепени от правосъдното ведомство, но за сметка на това разкритикувани от прокуратурата в лицето на заместник-главния прокурор Даниела Машева. Липсвал анализ и оценка как е действал закона през последните 7 години, откакто Бюрото е при главния прокурор. Призова да се изчакало решението на КС. Според нея механичното местене щяло да доведе до много повече негативи, отколкото позитиви, сред които загуба на квалифициран състав и негативно въздействие относно  лицата, които се нуждаят от защита или сега са в програмата.

От ДПС и ГЕРБ  заявиха, че няма да подкрепят нито един от трита законите. Според Хамид Хамид от ДПС мястото на Бюрото е в прокуратурата. Според него обаче проблемът не е къде се намира, а във функциите му. Именно затова по думите м трябва да се  махнат всички дейности на претърсване и задържане, които в прерогативите на Изпълнителната власт и да останат само с охранителни функции, съобщава „Монитор“. Останалите според него били излишни. Именно затова призова между двете четения да се изчистят текстовете и да се внесат такива, които рязко да се ограничат правомощията на бюрото. Махнат ли се няма да има спор за място на бюрото. Отделно могат да се впишат разпоредби за по-голяма отчетност и контрол върху разходването на средствата.  

Според Анна Александрова от ГЕРБ пък предложенията за преместване на Бюрото ще нарушат ефективността на защита, а понякога се налагало бързата реакция в самото начало на производство, в това число и при въздействие върху свидетели. Напомни, че бюрото е минало към главния прокурор след промени през 2014-та при кабинета „Орешарски“. Нейната колежка Дани Каназирева пък видя в промените политическа атака към главния прокурор. И разкритикува партиите на протеста, че ще прехвърлят хаоса, който създават и в съдебната власт. Поясни, че бюджета на Бюрото е едва 5-7 млн. лева, а те за трети поред избори ще похарчат средства, колкото за 30 години напред. Спрете с тези упражнения и с този хаос, който създавате във всяка една сфера в страната, каза Каназирева.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети