Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Премиерът Борисов ще участва днес във виртуалната среща в рамките на Процеса „Акаба“

Политика

Премиерът Борисов ще участва днес във виртуалната среща в рамките на Процеса „Акаба“

Снимка:

Целта на днешния форум е да се обсъдят допълнителните заплахи по линия на сигурността, свързани с пандемията

Министър-председателят Бойко Борисов ще участва днес във виртуална среща в рамките на Процеса „Акаба“, в чийто фокус е отговорът на пандемията от COVID-19.

Процесът „Акаба“ е иницииран през 2015 г. от краля на Хашемитско кралство Йордания Абдулла Втори с цел укрепване на международното и регионалното сътрудничество срещу опасностите от тероризъм, радикализация и насилствен екстремизъм.

Целта на днешния форум е да се обсъдят допълнителните заплахи по линия на сигурността, свързани с пандемията, и необходимостта от подобряване на международната координация преди очакваната втора вълна на новия вирус. Във видеоконферентната среща с участието на държавни и правителствени ръководители ще се идентифицират потенциалните недостатъци в отговора на пандемията и новопоявяващите се рискове в сферата на сигурността. Ще бъдат  дискутирани пътища за опазване на уязвимото население от привличане в редиците на екстремистки и радикални групировки вследствие на продоволствената несигурност, растящата безработица, сложната и несигурна дигитална и образователна среда. Лидерите ще разгледат също начините за укрепване на устойчивостта на партньорите по линия на Процеса „Акаба“.

За участието си във форума българският премиер Борисов получи лична покана от краля на Хашемитско кралство Йордания Абдулла Втори.

През юни 2018 г. Албания домакинства за първи път в Европа среща по Процеса. Нидерландия е втората страна домакин извън Йордания на международен форум в рамките на „Акаба“.

По време на визитата на министър-председателя Бойко Борисов в Йордания през октомври 2019 г. бе постигната договореност с крал Абдулла Втори България да бъде домакин на поредна среща в рамките на Процеса „Акаба“ през 2020 г. Предвид извънредната ситуация във връзка с пандемията от COVID-19 провеждането на форума в София бе отложено.                          


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още