Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Премиерът Борисов участва в извънредното заседание на Европейския съвет за обстановката в Беларус

Политика

Премиерът Борисов участва в извънредното заседание на Европейския съвет за обстановката в Беларус

Снимка:

„Продължаваме да следим със загриженост обстановката в Беларус след проведените на 9 август президентски избори“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на извънредното заседание на Европейския съвет, което се проведе чрез видеоконферентна връзка. Държавните и правителствени ръководители на ЕС обсъдиха събитията в Беларус след президентските избори, които според тях не бяха проведени по свободен и честен начин.

Премиерът Борисов изтъкна, че въвеждането на санкции трябва да е насочено към отговорните за недемократичните подходи в Беларус, а не към гражданите, които минават през много трудности в този кризисен период. Конкретните измерения на санкциите предстои да бъдат обсъдени от външните министри на ЕС.

България подкрепя цялостен преглед на отношенията на Европейския съюз с Беларус, но промяната в страната трябва да идва от нейните граждани, а не отвън, категоричен беше Борисов. Той напомни, че подкрепата, която ЕС от години оказва на Беларус е именно в помощ на гражданското общество и за развитие демократични структури.

Българският министър-председател подчерта пред колегите си, че е недопустимо използването на насилие срещу мирни протестиращи и такова не трябва да бъде допускано. Премиерът Борисов изтъкна и значението на политическия диалог с властта и с опозицията, за да се избегне по-нататъшна ескалация на напрежението. Всички канали за диалог трябва да останат отворени, подчерта Бойко Борисов.

Министър-председателят отбеляза важната роля на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа за разрешаване на кризисната ситуация в Беларус. По думите му трябва да се използват всички инструменти на европейката политика за съседство, които биха допринесли за деескалация на кризата. Премиерът Борисов изрази подкрепа за предложението за изпращане в Беларус на мисия на ЕС за установяване на фактите.  


Коментари (4)

иванчо че кой не кани такива послушни одобрители !?!?
19.08.2020 20:07 / Отговор
БОРИСОВ Е СТЪЛБ ЗА ЕНП И ЗА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ 1.СПРЯ МИГРАНТИТЕ ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ(САМО ТОВА ДА БЕШЕ НАПРАВИЛ ХРИСТИЯНИТЕ ТРЯБВА ДА МУ ПАЛЯТ СВЕЩ ЗА ВЕЧНО ЗДРАВЕ-ИНАЧЕ ПИТАЙТЕ ГЪРЦИТЕ И МАКЕДОНЦИТЕ)
2.ПОВИШИ 2 ПЪТИ ДОХОДИТЕ НА УЧИТЕЛИ, ЛЕКАРИ, ПЕНСИОНЕРИ(САМО МЪРЗЕЛИВИТЕ ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ НЕ МУ ГО ПРИЗНАВАТ)
3.ДЪРЖИ ВЕЧЕ 10 ГОДИНИ КРАДЛИВАТА БСП/БКП ДАЛЕЧ ОТ НАРОДНИТЕ ПАРИ
ЗАТОВА БАНДИТИТЕ, НАЧЕЛО С РУМЕН РАДЕВ, СЛАВИ ТРИФОНОВ, КОРНЕЛИЯ НИНОВА ИСКАТ ДА ГО УНИЩОЖАТ.
ДАЛИ БЪЛГАРИТЕ ЩЕ ГО ПОЗВОЛЯТ?
19.08.2020 22:37 / Отговор
АСЕН ИЛИЕВ КАТО СЕДНЕШ НА ЕДНА МАСА / ЯХТА С УБИЕЦ, КАТО КАК ДА МИНЕШ НА ПРОЦЕСА, ОСВЕН СЪ-ПРОЦЕСНИК.
20.08.2020 10:01 / Отговор
BLACK OUT! RED KILLERS OUT!
РУМЕН РАДЕВ OUT!
20.08.2020 10:47 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още