Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Премиерът: Доскорошната освободителка на България се превръща в най-големия противник на Съединението

Политика

Премиерът: Доскорошната освободителка на България се превръща в най-големия противник на Съединението

Премиерът: Доскорошната освободителка на България се превръща в най-големия противник на Съединението - Tribune.bg
Снимка:

Трябва да гледаме нашите интереси и да не се подчиняваме на чуждите. Доскорошната освободителка на България се превръща в най-големия противник на Съединението. Съединението е дума, която от една страна отразява исторически акт, който променя съдбата на България, а от друга страна е символ от какво има нужда българското общество, ако иска да се развива.

Това заяви акад. Николай Денков по повод честването на 138 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия пред мавзолея костница на княз Александър І Батенберг.

“Този политически акт има няколко исторически урока, които ние трябва да помним ако искаме да се развием. Първият - най-големите победи могат да бъдат постигнати и по мирен начин, ако използваме правилно методите на дипломацията, ако намерим съюзници, ако знаем за какво се борим, и имаме обща цел. Вторият урок е, че дори да се наложи да защитаваме и с кръв това, което сме постигнали, защото българското Съединение нямаше да бъде успешно ако българската армия в необходимия момент не успя да отблъсне агресора, който дойде от запад. Третият урок е, че трябва да гледаме нашите идеали и нашите интереси, и да не се подчиняваме на чуждите. Трябва да помним този урок и да помним, че нашият национален идеал не съответсва на чуждите държави. Трябва ясно да дефинираме целите и общите задачи, които ни водят към бъдещето, а не да се взираме назад и да гледаме към миналото, което никога няма да се върне”, добави акад. Денков.

“Съедининението не е случайно, еднократен акт, не е военен преврат, а продължение на Националноосвободителното движение на българския народ. Съединението става факт, защото е прието като цел и задача от всички българи”, заяви проф. д.и.н. Веселин Янчев.

“Съединението се осъществи благодарение на луди глави, смели, дръзки, и отдадени на каузата на България. Такъв бе Захари Стоянов, който с един вестник “Борба” успя да убеди, че бъдещето не е при султана, а при княз Александър I”, добави проф. Янчев.

“Съединението успява, защото българското офицерство и армиите, изоставени от руските учители, се обединиха и в една истинска отечествена война, нанесоха удар на съседа, който се опита да се възползва и да откъсне български територии”, каза още той.

Венци бяха поднесени от името на Столична община, Министерство на отбраната, ПГ на ГЕРБ-СДС, премиерът и др.

В програмата за празничното честване на годишнината участваха още и Националната гвардейска част, вокална формация „Български гласове" с диригент Йосиф Герджиков и актрисата Силвия Лулчева, както и Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС, Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС, председателят на СОС Георги Георгиев, министърът на отбраната Тодор Тагарев, кметът на София Йорданка Фандъкова, Деница Сачева от ГЕРБ-СДС, Даниел Александров от ГЕРБ-СДС и др. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети