Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Платеното оборудване за АЕЦ „Белене“ ще може да се ползва за седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“

Политика

Платеното оборудване за АЕЦ „Белене“ ще може да се ползва за седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“

Снимка:

Платеното вече оборудване е на стойност 1,3 милиарда лева

Премиерът Бойко Борисов проведе среща с изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“ Наско Михов. Министър-председателят поздрави екипа на атомната ни централа с днешното присъединяване на България към Агенцията за ядрена енергия на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

„След извеждането на старите реактори, много важно е, че получихме лиценз за 5-и и 6-и блок на „Козлодуй“ за още десет години“, отбеляза Борисов. Изпълнителният директор Михов припомни, че на 7 декември 2020 г. стартира работа по проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на площадка 2 на АЕЦ „Козлодуй“ след като през февруари м.г. бе издадено решение за оценка за въздействието върху околната среда на проекта.

Според експертните доклади икономически, екологично и технически е възможно оборудването, предвидено за АЕЦ „Белене“, да се използва за нова мощност на „Козлодуй“, бе отбелязано в хода на срещата на министър-председателя. За реализацията на проекта на площадка 2 на АЕЦ „Козлодуй“ по отношение на налагащите се анализи са привлечени и международни експерти.

Премиерът Борисов акцентира, че платеното вече оборудване на стойност 1,3 милиарда лева за АЕЦ „Белене“, ще може да се ползва за седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“.

„Активно се работи по темата и ще чакам доклад от министъра на енергетиката още в рамките на утрешното заседание на правителството“, посочи премиерът Борисов.

Министър-председателят Бойко Борисов добави, че в действията си правителството се води от възможностите за редуциране на емисиите от парникови газове и намаляваме на зависимостта от внос на енергийни ресурси по оптимален и конкурентоспособен начин, в контекста на целта на ЕС за климатична неутралност до 2050 г. и приоритетите на Европейската зелена сделка.  


Коментари (3)

Мафиотът е уникален лъжец, нали щеше да строи АЕЦ Белене? Сега пък 7 ми реактор? Досега е откраднал от българите 1,3 милиарда за реактори, 3 милиарда за газопровода на Русия; 2 милиарда за хвърчила, които я видим я не, и т.н. Просто едно голямо загробване на България с тези некомпетентни бандити!!!
19.01.2021 14:36 / Отговор
До психодесния Пак лъжеш като тъмно-син комунист! Това от Гей-парада станахте по-гнусни и от болшевиките на Позитано! Да ти се обяснява , кой е подписвал споразумението за реакторите е излишно , ти много добре знаеш! Истината явно не се заплаща! Копайте надолу , пък който се върже все е кяр!
19.01.2021 14:42
Анастас #

Костовашките Хипстъри пак удариха на камък ...
Цялата Лакардийна помия за руска централа се оказа орален джихад.

Български реактор в българска централа.

ДеБа Помиярите Психари ....

(научно технически)
19.01.2021 17:58 / Отговор

Добави коментар




Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още