Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Премиерът разпореди: Четвърта фаза паралелно със зелен коридор за всички желаещи да се ваксинират

Политика

Премиерът разпореди: Четвърта фаза паралелно със зелен коридор за всички желаещи да се ваксинират

Снимка:

Така ще имаме още по-голям щит срещу пандемията и няма да се налага допълнително затваряне, каза Борисов

Едновременно с четвъртата фаза от ваксинационния план да се даде зелен коридор за всички желаещи да се ваксинират срещу COVID-19, разпореди министър-председателят Бойко Борисов на днешното работно съвещание, което той свика с представители на Националния оперативен щаб, ваксинационния щаб и здравния министър. Премиерът беше категоричен, че на първо място е важно всеки желаещ лекар да бъде ваксиниран. Същевременно, след като са създадени условия за ваксиниране и за втората и третата фаза, трябва да се даде възможност и за всички останали, които чакат, за да бъдат ваксинирани.

„Отивате по регионите в страната, за да наблюдавате процеса лично и пускате зелени коридори за желаещи да се ваксинират. Така процентът ваксинирани ще се повиши много, ще имаме още по-голям щит срещу пандемията и няма да се налага допълнително затваряне или рестрикции, каквито има в другите държави“, категоричен беше министър-председателят.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов докладва, че общо към 18 февруари 25 441 са ваксинирани с втора ваксина и 90 514 са общо ваксинираните с първа доза на ваксината. Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов заяви, че в края на днешния ден се очаква доставка от 57 600 дози от Оксфордската ваксина, като е създадена организация още утре сутринта тези количества да бъдат разпределени до всички 28 РЗИ в страната. „Следващата седмица очакваме нови 180 000 дози от трите разрешени за употреба ваксини. Информацията, която имаме за месец март от производителите и от Европейската комисия, е поне за 500 000 дози, което позволява да бъде стартирана и четвъртата фаза от Националния ваксинационен план“, докладва Кирилов. Той добави още, че Европейската агенция по лекарствата стартира финалния етап от оценката на документацията на четвъртата очаквана ваксина - на компанията „Джонсън и Джонсън“. „Беше предоставена допълнителна информация на медицинските специалисти, също така - експертни становища по всички специалности, така че всички медицински специалисти, които поставят ваксини, да бъдат спокойни за официалната информация, свързана с трите ваксини“, изтъкна още Богдан Кирилов.

В рамките на работното съвещание главният здравен държавен инспектор и член на НОЩ доц. Ангел Кунчев отчете спад на смъртността в страната. „Това показва, че опасенията, че британският вариант на вируса ще бъде по-тежък, засега не се оправдават“, отбеляза Кунчев и добави: „може да очакваме при циркулацията на този нов вариант да продължи леко повишаване на заболеваемостта, но ако е с този темп, не представлява опасност за здравната система“. Председателят на НОЩ Венцислав Мутафчийски също отбеляза спада на смъртността в страната. По думите му това е резултат както от натрупания опит на медицинските екипи при лечението на COVID-19, така и заради намаления натиск върху здравните заведения. „Има възможност всички болни, които постъпват, дори и в тежко състояние, да получат адекватни грижи. Това е важното“, категоричен беше Мутафчийски.  

 

 


Коментари (3)

Тартаковер Правилно, разпореди! За ваксини, за пари, за образование, за всичко дебелото слънце на държавата има разпореждания. Крадливите му пионки в парламента само одобряват! А феновете му по форумите, се подмокрят от възторг.
Все пак да се надяваме, че още 1 месец ще се мокрят. След това- Бай Ставри.
19.02.2021 12:16 / Отговор
Благодаря на премиера Добро решение. На който му е дошъл ума навреме да има шанс, останалите да чакат да им дойде, не може да им се молиш до безкрай.
19.02.2021 13:29 / Отговор
Анастас #

Правилно решение - Мангъровците, АнтиВаксърите, ЕкоТалибаните, АБВ-ейците и Спутньовците остават за накрая.
Естествения подбор ще ни оттърве частично от нази кретенска напаст'малоумна.

(ваксиниращо)
19.02.2021 16:03 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още