Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев даде на КС решението за създаване на Временна комисия за Конституцията

Политика

Радев даде на КС решението за създаване на Временна комисия за Конституцията

Радев даде на КС решението за създаване на Временна комисия за Конституцията - Tribune.bg
Снимка:

Радев: ВНС е единственият орган, който може да приеме нова Конституция

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане да бъде обявено за противоконституционно „Решение за създаване на Временна комисия за разглеждане на проект на Конституцията на Република България“, прието от Народното събрание на 2.10.2020 г.

Държавният глава оспорва факта, че проектът на Решение за създаване на временна комисия за разглеждане на проект на Конституцията на Република България няма мотиви, а за неговите цели може да се заключи от изказванията на народните представители по време на обсъждане на проекта за решение в заседанието на Народното събрание от 1 октомври 2020 година. От тези изказвания става ясно, че според разбирането на депутати, които са подписали проекта за нова конституция, той не е окончателен и тепърва подлежи на преработка

„Великото народно събрание е единственият орган, който може да приеме нова конституция“, посочва в мотивите си държавният глава.

Според юридическия екип на президента действащото Народно събрание има право да обсъжда само дали по проекта следва да се свика Велико народно събрание или не.

„Формулираната основна задача на временната комисия „да предлага конкретни предложения за промени“ в проекта за нова конституция е в нарушение на действащата конституция. Ако допуснем обратното, възниква въпросът какво ще произлезе от работата на временна комисия, която обсъжда промени в проекта за нова конституция. Би било абсурдно да се допусне, че тя ще подготви втори, коригиран проект за нова конституция, защото той ще трябва отново да бъде внасян в Народното събрание и отново обсъждан“, посочва още Румен Радев.

В становището си до Конституционния съд държавният глава изтъква, че предпарламентарната фаза дава широк спектър от възможности да бъдат откривани конституционни решения с политически средства.

„Напротив, вменяването на правомощия на Народното събрание да прави предложения за промени във внесен проект, оформен като нова конституция, е пример за решаване на политически кризи чрез злоупотреба с конституционна инициатива. Внасянето на промени в проект за нормативен акт представлява част от процеса на неговото приемане. С приетото решение се надхвърля конституционната компетентност на Народното събрание и се нарушава принципът на правовата държава“, настоява Радев. Според него действащата Конституция отхвърля представата за парламент, който притежава обща компетентност и може да се намесва в която и да е сфера на управлението.

„Оттук и възгледът, че няма въпрос, който парламентът не може да реши, не намира конституционна опора… в духа на принципа за разделение на властите Конституцията изчерпателно определя компетентността на парламента, което идва също да покаже, че не му позволява да се вмесва или обсебва всеки аспект на управлението“, допълва мотивите си държавният глава.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (10)

Тартаковер "...Според юридическия екип на президента действащото Народно събрание има право да обсъжда само дали по проекта следва да се свика Велико народно събрание или не..."
А според юридическия екип на парламента, в който влиза и бивша танцьорка на пилон, той има право да взема
решение за създаване на Временна комисия за разглеждане на проект на Конституцията на Република България.
Интересно е какво ще отсъди Конституционният съд.
13.10.2020 16:42 / Отговор
ТАРТАКОВЕР, ПОКАЗАЛ СЕ КАТО АНТИСЕМИТ, СПРЯМО СИЛОМОН ПАСИ: ДА ОЧАКВА КАКВО ЩЕ ОТСЪДИ СЪДА ЗА НЕГО.....
КОНСТИТУЦИОННИЯТ СЪД ЩЕ СЛОЖИ НА МЯСТОТО МУ ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП-В КОША ЗА ПРАНЕ!
13.10.2020 17:55
Тартаковер Ха, ха, ха... Не съм антисемит, глупчо. Написах го ясно, а ти даже не си го прочел внимателно. АнтиПасист, не значи антисемит. Соломон Паси е върл антибългарин, който се стреми и успя да вкара България в опасни военни блокове, с негов натиск се набутахме във войната в Ирак, въобще изрод използващ временната си власт във вреда на България. Разбра ли сега? Плюс на това Соломон(а не както си го написал) означава на еврейски МИРЕН ! А той е всичко друго, но не миролюбив !
Сега ясно ли ти е, че той дори не оправдава името си? Пак да те науча на нещо. А ти ме наричаш антисемит...
13.10.2020 18:10
НЕ СЕ ОПРАВДАВАЙ, ТАРТАКОВЕР! АНТИБЪЛГАРИН СИ ТИ-ЩОМ СИ РУСОФИЛ-ДЕБИЛ, ПОДКРЕПЯЩ ВРАГОВЕТЕ НА БЪЛГАРИЯ, КОЯТО Е ЧЛЕН НА НАТО И ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ-ПО НАПЪЛНО ЛЕГИТИМЕН НАЧИН!
КОЙТО ГОВОРИ И РАБОТИ СРЕЩУ ОФИЦИАЛНАТА ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА Е :РОДООТСТЪПНИК И АНТИБЪЛГАРИН(ОСВЕН ТЕБЕ, ТАКИВА СА И РУМЕН РАДЕВ И ДРУГИТЕ РУСОФИЛИ)
13.10.2020 18:57
коментар Др.радев никога не може да си събере мисълта и да каже поне едно изречение без клишетата от времето на бкп/бсп!
13.10.2020 22:13
ссс Доколкото се сещам,Рундьо също има съвет който обсъжда нова конституция.Това е лично негово изказване.Тогава по тази логика,парламента трябва да сезира КС,че Радев изработва нова конституция със съвета който е събрал???
13.10.2020 16:43 / Отговор
Дрън дрън Президентът много отдавна обсъжда промени в настоящата конституция с конституционалисти, юристи и експерти, и той по тази конституция може да ги внесе в парламента, но обяви, че няма да го направи, защото НС няма доверие. Досега много изявени конституционалисти обясниха, че процедурата е сбъркана. Атанасова обяви ли дали има експерти за техния проект? Май не, тъй като професионализмът надделява. И никой виден юрист, не иска да се излага.
13.10.2020 18:43
Онаниращ шахматист Леле,тракториста се плаши от НАТО и ЕС!Мамка ти и прасе!Загубен безвъзвратно в миналото!
13.10.2020 18:16 / Отговор
Bad Co Тоя продължава да върши глупости! Комисията разглежда проект, а не приема нова Конституция! Това би трябвало и прост Фатмашки мозък да го вдяне! Да не говорим,че самият Радев се пъчеше че имал свой проект за конституция, само не се разбра защо не посмя да я покаже!
13.10.2020 19:02 / Отговор
А бе ФИГУРАНТЕ на мафията / ЧЕРЕПА...."пауър пойнта" ..колкото пъти си отвориш ОТРОВНАТА , СЕЛСКА, ПРЕДАТЕЛСКА УСТА, толкова пъти се НАСИРАШ.. !
Ти копеле ПЛАТЕН МЕТЕЖНИК ЩЕ БЪДЕШ ВКАРАН В ЗАТВОРА първо, а после се изживявай и сам си вярвай, че някой те взема на сериозно!!! ТИ СИ НИКОЙ радеф, ТИ СИ ОБЯВЕН от МНОЗИНСТВОТО ЗА НЕЛЕГИТИМЕН, така, че ей ти НИКОЙ , марш у лево !!!
14.10.2020 00:55 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати