Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Президентът няма да оттегли указа за гласуване на кабинет

Политика

Президентът няма да оттегли указа за гласуване на кабинет

Президентът няма да оттегли указа за гласуване на кабинет - Tribune.bg

В съответствие с Конституцията при получен изпълнен проучвателен мандат за съставяне на правителство президентът издава указ, с който предлага на Народното събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от съответната парламентарна група. Указът на държавния глава по чл. 99 няма никакво отношение нито към структурата, нито към състава на Министерски съвет, а тяхното предлагане за гласуване от парламента е изрична отговорност на кандидата за министър-председател. Това се казва в позиция на президентството, която е в следствие на изпратените въпроси дали президентът ще се съобрази с искането на парламентарната група на ПП-ДБ да оттегли своя указ, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Припомняме, че по-рано днес Мария Габриел върна първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет на президента Румен Радев изпълнен, след което той издаде Указ, с който предлага на 49-ото Народно събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от първата по численост парламентарна група. 

По-късно вечерта от ПП-ДБ призоваха държавния глава да оттегли указа си за гласуване на правителството: "Г-н президент, половината от хората, които са посочени от Вас като кандидати за министри, не са давали съгласие за това. При това положение има риск да участвате в нарушаване на Конституцията. Призоваваме Ви: оттеглете си указа", каза Атанас Атанасов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети