Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Президентът оспори пред Конституционния съд особения прокурор, който може да разследва главния

Политика

Президентът оспори пред Конституционния съд особения прокурор, който може да разследва главния

Президентът оспори пред Конституционния съд особения прокурор, който може да разследва главния - Tribune.bg
Снимка:

Само ден след като в Държавен вестник беше обнародван Закон за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, с който беше създаден особен прокурор по разследването срещу главния прокурор или негов заместник, президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане основни текстове от закона да бъдат обявени за противоконституционни. Това съобщиха официално от пресцентъра на президента.

В своето искане президентът развива аргументите за противоконституционност на спорните разпоредби, които бяха изтъкнати от него и на 10 февруари т.г., в мотивите за ветото на Закона за допълнение на НПК.

С въвеждането на фигурата на особен прокурор по разследването срещу главния прокурор или негов заместник и с предаването на подсъдността по тези дела изцяло към Специализирания наказателен съд се засягат основни конституционни ценности като независимостта на прокурорите в рамките на съдебната власт, равенството на гражданите пред закона и забраната на извънредните съдилища.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (10)

Тартаковер Ако виждам съществена грешка в президента, тя е че подписа указа за назначаването на Каскета. Имаше право да го отлага във времето до безкрайност, нямаше задължителен срок. Той обаче прояви благородство, подписа и онзи веднага захапа ръката, която му даде власт. "Храни куче да те лае"-не е прост българския народ.
Царя също направи много за да повиши благосъстоянието на хората, да се увеличат почти двойно заплатите, също пенсиите, да се измъкнем от отровата на Костовата бандитска "приватизация". Но и той допусна грешка(при това още по-голяма), като въведе този днешен бандит във властта. Ако Симеон ни вкара в Европа и бяхме тръгнали бързо напред, слугата му Боко ни върна назад до последни в Европа опростачени и здраво закотвени на дъното. Дано сега хората мислят с главите си и на изборите сами да се издърпаме. Както Мюнхаузен.
24.02.2021 16:18 / Отговор
Таракане, Пак си изписал една камара глупости! Фигурантът Радев , не е хранил "куче", а Гешев си беше избран от цялата гилдия, като най-подготвения! Не Царя е дал власт на Борисов, а българския избирател, и то трети мандат поред! Това не може ли да го зацепи тролския ти мозък? И много интересно разбирате властта това "комунистите", как трябвало някой на някого да е даде! Гнусни ,увредени комуноидни мозъци!
24.02.2021 17:09
Киро Абе ти в какъв свят живееш?
24.02.2021 17:50
Ха ха ха Каскетът бил подготвен. Това е най- големият виц. Няма висше юридическо образование, а само милиционерска школа. А че гилдията го е подкрепила, да не са луди да си ритат хляба. Просто мястото на прокуратурата не е в Съдебната власт. Казаха ни го от Европа още преди да влезем в ЕС, но нашите чугунени комунисти не поправиха Конституцията в частта за гл. прокурор. И оттам идват проблемите. Ако Президентът не беше го назначил, щяха да му искат импийчмънт. Имаме нужда от нова Конституция.
24.02.2021 18:17 / Отговор
Ха ха, Да сравняваш работата на Гешев, с тази на Паразит номер едно на държавна издръжка,си е повече от гнусно! Гешев да не е като Ристю-Трътката, който и така не разбра как го назначиха за министър, дори е с отнети адвокатски права!
Но наистина сте се научили да лъжете!
24.02.2021 18:26
До ха2 това са факти. А работата, която върши е на полицейски инспектор. Това е учил, това си може. Да е милиционер, а иначе си е бухалка на Пеевски и Борисов.
24.02.2021 18:29 / Отговор
Мимето А защо тогава ви е взел страха, та плюете и се озъртате! За кого е опасен Гешев, да те питам, щото нещо отворен го раздаваш? За престъпниците, другарю десебар! Ти какъв си? Милиционер бил! А какво да бъде? Гнила ябълка ли?
24.02.2021 21:15
Отговор Фактите са , че досега това единственият Гл.Прокурор ,който си спечели уважение със своята работа! Не бързай, и до вашият "Розовобузестия" бизнесмен ще стигнат ,въпрос на време е!
24.02.2021 18:46 / Отговор
Първо не познавам никой бизнесмен, и не знам за кого става въпрос. А работата му, е да ръководи методически прокуратурата. А той нищо не прави, добре че го скриха, че се излагаше много.
24.02.2021 18:57
ivo TAP-TAP-TAPUNGER !!!
24.02.2021 18:55 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати