Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. От парламентарната трибуна: Радев призова за промяна в начина на управление и заплаши, че улицата ще помете статуквото

Политика

От парламентарната трибуна: Радев призова за промяна в начина на управление и заплаши, че улицата ще помете статуквото

Снимка:

Очаквано президентът отправи критики към управляващите

Рядко събитие беляза началото на политическия сезон у нас. Президентът присъства на откриването на 8-та сесия на 44-то Народно събрание и направи обръщение към народа. Очаквано в него имаше критики към управляващите. От трибуната на парламента Румен Радев призова за промяна в начина на управление на властта и заплаши, че улицата ще поеме статуквото.

„Моите очаквания са за ускорен дебат. Не може да има ефективно управление, ако няма пълноценен парламентарен контрол върху изпълнителната власт. Българското правителство е едно от малкото, което не следва управленска програма, минала през публичен дебат и одобрение от НС“, заяви Радев.

Според Румен Радев, когато властта се концентрира в определен кръг, този кръг като правило бетонира порочната си власт.

„При такава форма няма развитие, няма сигурност и просперитет, а има бедност. При такова развитие е нужна промяна, да се направят институциите по-прозрачни и отчетни, да се разгърне инициативата на българските граждани. Необходима е силна държава с ясни правила, които се спазват от всички. Тук виждам водещата роля на българския парламент, като е най-високата трибуна за решения и е призован да контролира изпълнителната власт“, категоричен е президентът.

 „Очертава се тежка сесия, предстои приемането на държавен бюджет и местни избори. Не трябва да пропускаме, че в страната има и проблеми. Да се взрем в по-далечен хоризонт. Наред с обсъждането на редица икономически показатели не трябва да пропускаме, че България продължава да губи хора, че гражданите се отчуждават,  че липсва прозрачност, отчетност и отговорност в дейността на институциите“, констатира държавният глава.

Той призна, че всяко начало е заредено с надежда и повишени очаквания. Президентът изрази и надежда, че  „среднощното бдение пред екраните за победата на Григор Димитров“ няма да повлияе на активността в парламента днес.

Президентът посочи, че правителството трябва да представя ежегодно отчет пред НС за тази програма, както и премиерът да се явява поне веднъж месечно в НС, за да отговаря на въпроси.

„България трябва да се превърне в нормална европейска държава с институции, които да работят ефективно в интерес на гражданите. Времето за промяна изтича, както изчезват навън младите българи и пенсионерите по селата, или улицата ще помете статуквото. Желая ви успех!“, завърши обръщението си държавният глава.  

 

 


Коментари (1)

ЦВЕТАНОВА За пореден път съм възмутена от подготвеното слово на пРезидента. Няма друга държава, която да търпи личност, която нагло да призовава към безредици в собствената си държава. Как да очакваме единение от толкова тесноскроена личност. С арогантността, алчността, нападките, задкулисието и интригите, ето това се допуска в президентството, където жената командва дори съставя графиците на НСО. До къде се докарахме? Доблестните и честните напускат. пРезидент, който за 3 г.не е свършил никаква работа в интерес на Б-Я, но ае доказа като най-скъпо платен с нашите дабъци екскурзиант. Вероятно дестинациите се избират от Деса и защо не, дебилите плащат. Но държавите имат здравомислещ европейски народ, който не би допуснал подобна личност да излага държавата им. Дали сме дебили? Вие преценете!
05.09.2019 09:39 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още