Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. От парламентарната трибуна: Радев призова за промяна в начина на управление и заплаши, че улицата ще помете статуквото

Политика

От парламентарната трибуна: Радев призова за промяна в начина на управление и заплаши, че улицата ще помете статуквото

От парламентарната трибуна: Радев призова за промяна в начина на управление и заплаши, че улицата ще помете статуквото - Tribune.bg
Снимка:

Очаквано президентът отправи критики към управляващите

Рядко събитие беляза началото на политическия сезон у нас. Президентът присъства на откриването на 8-та сесия на 44-то Народно събрание и направи обръщение към народа. Очаквано в него имаше критики към управляващите. От трибуната на парламента Румен Радев призова за промяна в начина на управление на властта и заплаши, че улицата ще поеме статуквото.

„Моите очаквания са за ускорен дебат. Не може да има ефективно управление, ако няма пълноценен парламентарен контрол върху изпълнителната власт. Българското правителство е едно от малкото, което не следва управленска програма, минала през публичен дебат и одобрение от НС“, заяви Радев.

Според Румен Радев, когато властта се концентрира в определен кръг, този кръг като правило бетонира порочната си власт.

„При такава форма няма развитие, няма сигурност и просперитет, а има бедност. При такова развитие е нужна промяна, да се направят институциите по-прозрачни и отчетни, да се разгърне инициативата на българските граждани. Необходима е силна държава с ясни правила, които се спазват от всички. Тук виждам водещата роля на българския парламент, като е най-високата трибуна за решения и е призован да контролира изпълнителната власт“, категоричен е президентът.

 „Очертава се тежка сесия, предстои приемането на държавен бюджет и местни избори. Не трябва да пропускаме, че в страната има и проблеми. Да се взрем в по-далечен хоризонт. Наред с обсъждането на редица икономически показатели не трябва да пропускаме, че България продължава да губи хора, че гражданите се отчуждават,  че липсва прозрачност, отчетност и отговорност в дейността на институциите“, констатира държавният глава.

Той призна, че всяко начало е заредено с надежда и повишени очаквания. Президентът изрази и надежда, че  „среднощното бдение пред екраните за победата на Григор Димитров“ няма да повлияе на активността в парламента днес.

Президентът посочи, че правителството трябва да представя ежегодно отчет пред НС за тази програма, както и премиерът да се явява поне веднъж месечно в НС, за да отговаря на въпроси.

„България трябва да се превърне в нормална европейска държава с институции, които да работят ефективно в интерес на гражданите. Времето за промяна изтича, както изчезват навън младите българи и пенсионерите по селата, или улицата ще помете статуквото. Желая ви успех!“, завърши обръщението си държавният глава.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

ЦВЕТАНОВА За пореден път съм възмутена от подготвеното слово на пРезидента. Няма друга държава, която да търпи личност, която нагло да призовава към безредици в собствената си държава. Как да очакваме единение от толкова тесноскроена личност. С арогантността, алчността, нападките, задкулисието и интригите, ето това се допуска в президентството, където жената командва дори съставя графиците на НСО. До къде се докарахме? Доблестните и честните напускат. пРезидент, който за 3 г.не е свършил никаква работа в интерес на Б-Я, но ае доказа като най-скъпо платен с нашите дабъци екскурзиант. Вероятно дестинациите се избират от Деса и защо не, дебилите плащат. Но държавите имат здравомислещ европейски народ, който не би допуснал подобна личност да излага държавата им. Дали сме дебили? Вие преценете!
05.09.2019 09:39 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети