Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Президентът върна за преразглеждане Изборния кодекс

Политика

Президентът върна за преразглеждане Изборния кодекс

Президентът върна за преразглеждане Изборния кодекс - Tribune.bg
Снимка:

Той беше призован да наложи вето и от управляващите

Президентът Румен Радев наложи вето върху промените в Изборния кодекс. Той връща закона за повторно обсъждане в Народното събрание.

На първо място в мотивите на държавния глава са преференциите, заради които и управляващи, и опозиция го призоваха да използва правото си на президентско вето.

„Изборните правила са важни за демократичните устои на нашата държава, поради което не мога да се съглася с някои от приетите в тях промени, свързани с преференциите за даден кандидат, машинното гласуване, обжалването на актовете на избирателните комисии, мнозинствата при отмяна на решенията им за отхвърляне и правилата за подсъдността. Предвид това упражнявам правото си мотивирано да върна за ново обсъждане Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс (ЗИД ИК) със съзнанието, че това е единственият конституционен механизъм за промени във вече приет закон, преди той да е обнародван в „Държавен вестник“, се посочва в мотивите, публикувани на сайта на „Дондуков 2“.

Освен с отпадането на увеличения праг на преференциите, около което има консенсус между управляващи и опозиция, Радев се обявява и в полза на спорното машинно гласуване.

Радев призова БСП да върнат в парламента за обсъждането.  

 


Коментари (1)

Асен Псевдо президента се обади
25.02.2019 13:17 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още