Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Президентите на Австрия, Чехия, Словакия и Хърватия пропускат срещата на „Три морета“ в София

Политика

Президентите на Австрия, Чехия, Словакия и Хърватия пропускат срещата на „Три морета“ в София

Президентите на Австрия, Чехия, Словакия и Хърватия пропускат срещата на Три морета в София - Tribune.bg
Снимка:

Европейската комисия е резервирана към инициативата

Президентите на Австрия, Чехия, Словакия и Хърватия пропускат VІ- тата среща на Инициативата „Три морета“ в София, съобщава epicenter.bg. Домакин на форума, който започва на 8 юли, е президентът Румен Радев. Чехия и Словакия ще са представени от вицепремиери, а Австрия праща заместник- министър. Инициативата е на президентско ниво и обединява държавните глави на 12 страни членки на ЕС от Източна Европа. Американският конгрес прие декларация за „Три морета“,  в която се казва, че е „противодействие на руското и китайско злонамерено влияние“.

Особено активни в инициативата са Полша, Румъния и Балтийските републики, a от година такава активност проявява и България, отбелязва изданието, като обръща внимание на факта, че отсъстващите президенти са от европейската левица, които не са настроени срещу Русия.

На Софийския форум ще участва полския президент Анджей Дуда и румънския Клаус Йоханис, които са основните говорители и двигатели на Инициативата. Полша дори внесе 750 милиона долара в общия фонд. От балтийските републики събитието следващите два дни в НДК ще уважат президентите на Естония - Керсти Калюлайд и на Латвия - Егилс Левитс, с видео-обръщение ще участва и президентът на Литва Гитанас Науседа.

Европейската комисия е резервирана към инициативата. Неин представител в София ще бъде изпълнителният заместник-председател на ЕК Маргрете Вестагер.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Одобрявате ли острия тон на Румен Радев към представителите на ПП/ДБ във връзка със скандалния запис и втория мандат?
Покажи резултати Скрий резултати