Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Президентското вето мина в Народното събрание

Политика

Президентското вето мина в Народното събрание

Президентското вето мина в Народното събрание - Tribune.bg
Снимка:

С цялата си отговорност ще призова цялата парламентарна група на ГЕРБ да подкрепи ветото, каза Даниела Дариткова

Президентското вето върху два текста – за санкциите при разпространение на фалшиви новини и за пределните цени на всички продукти от закона за действията и мерките по време на извънредното положение, приет на 13 март, мина в пленарна зала.

Цялата парламентарна група на ГЕРБ да подкрепи президентското вето, въпреки че държавният глава свали доверието си от правителството, призова от парламентарната трибуна председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.

"Изправени сме пред предизвикателство, което ще промени света във всичките му аспекти. Затова, с цялата си отговорност, ще призова цялата парламентарна група на ГЕРБ да подкрепи ветото. Осъзнавам несъгласието и това на нашите привърженици, защото демаркационните линии и разделението бяха начертани именно от президента. Няма как да се забрави, че преди месец неочаквано и немотивирано сне доверието си от правителството. Споменът за ироничните забележки и вирусологичните разсъждения от 3 март, също е ярък", подчерта д-р Дариткова. Тя посочи факта, че предложеният текст за параграф 12 относно спекулата е на БСП и ГЕРБ са го подкрепили след първоначално отхвърляне, за да може законът по-бързо да мине.

"Съветниците на президента са предложили отпадане само на разпоредбата, касаеща разпространението на невярна информация за заразна болест. В различни състави на Наказателния кодекс има формулировка на деяние за разпространение на невярна информация и почти 30 години няма противоречие или затруднение при дефинирането. Това сега не е важно", изтъкна тя, като настоя, че сега приоритет е да се опази здравето на гражданите.

Цензурата върху медиите предизвика повече паника от неверните новини за коронавируса, уточни депутатът Александър Симов от Левицата. „Свободата на словото е ценност на ценностите. Винаги е време за свобода на словото“, каза Симов.

Павел Шопов от "Атака" сподели от трибуната мнение, че ветото „щяло да мине тихо и му намирисвало на сделка“.

По време на дебатите стана ясно, че ВМРО няма да подкрепи ветото в частта за фалшивите новини.

„Ние сме за борбата с фалшивите новини“, напомни Александър Сиди. Той бе изненадан, че държавният глава Румен Радев е върнал текстовете на БСП. Сиди коментира, че „текстовете за спекулата нямало да позволят намаляване цената на салатата, която българите ползват заедно с противогрипните средства. Затова ВМРО няма да подкрепи и тази част от ветото“.

Колегата му от БСП Александър Симов репликира, че „лечението на фалшивите новини било все едно да се лекува с удар с чук. ВМРО искали само да наказват медиите“.

„Изправени сме пред голямо предизвикателство като народ. Постоянно се чуват призиви за единство. Същевременно Законът за извънредното положение преобладава от ограничения, рестрикции, ограничаване на права“, заяви от трибуната лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя отбеляза, че от Левицата са дали своя принос, даден е кредит на доверие на правителството, но той не е оправдан.

По думите ѝ  в този закон не се казва как ще се осигурят най-необходимите мерки за маски и дезинфектанти, липсвал ангажиментът за обещаните допълнителни 1000 лева на лекарите и медицинските работници.  „Ще искаме от вас национален социално-икономически план от правителството за последиците от кризата“, каза Нинова.

В отговор Тома Биков от ГЕРБ коментира, че предложението на БСП за спекулата е глупаво.

„Спекулата означава, че има дефицит и затова е добре правителството, и това е работа най-вече на правителството, да не позволява да има дефицити. Когато има дефицит, има и спекула. Няма закон, който да спре спекулата. Вие имате богат опит в това отношение. 1996 г. в края контролирате 52% от цените на пазара. По-голяма спекула оттогава българската история за последните 30 години не познава. От много контролиране и много такива великолепни мерки. Спекулата е симптом, това не е болест. Болестта е дефицитът. Надявам се оттук нататък да има мерки в тази посока“, посочи Биков. Той припомни, че отново се чуват вопли за раздаване на пари.

„Кой от вас може да каже докога ще продължи тази криза. Три месеца ли ще бъде, шест месеца ли ще бъде, за да можем да изчислим какви стимули да дадем на обществото. Минали са точно 10 дни, откогато обявихме извънредно положение. Ние трябва да бъдем в момента хладнокръвни“, категоричен е депутатът от ГЕРБ.

Борис Ячев от Обединени патриоти декларира от трибуната, че групата ще подкрепи президента „с отвращение“, защото това е опит държавният глава да преодолее изолация, в която сам се поставил.

„Считаме, че текстът за борба със спекулата е в грубо противоречие със свободния икономически пазар и ще се създаде възможност за административен произвол“, посочи Ячев.

По този повод Иван Ченчев от БСП напомни, че „този административен произвол, от какво се плашите, от вашия икономически произвол, защото вие управлявате“. Колегата му Филип Попов също бе категоричен, че в законопроектът за извънредното положение става въпрос за мерки по време на криза. „Нормални пазарни отношения са нарушени. Това е рай за мародерите. От 10 ст. маските скочиха на десетки левове. Не бива да се допуска складовете – пълни, а рафтовете – празни. Няма да допуснем пир по време на криза“, заяви Попов.

Борис Ячев му отговори, че „времената са извънредни и се намираме се в състояние на криза, но не бива да я задълбочаваме с неясни формулировки“.

Красимир Ципов от ГЕРБ призова колегите си да се прецени внимателно какво е състоянието на бюджетът, а „не да се говори - дайте да дадем“.

Александър Иванов от ГЕРБ също взе думата, защото дебатите единствено забавят закона. „Гласувах за параграф 12 и се извинявам. 23 депутати от БСП са го подкрепили и г-жа Нинова не е подкрепила собственото си предложение“, недоумява той.

Стигна се до размяна на остри реплики в зала между Спас Гърневски от ГЕРБ и Стоян Мирчев от БСП, в резултат на което и двамата получиха „забележка“ от председателя на парламента. Гърневски припомни атентатът в църквата „Св. Неделя“ като дело на предшествениците на БСП, а Мирчев го нарече „фашист“. В защита на Мирчев колегата му Александър Симов цитира от трибуната стихотворение на Спас Гърневски за вожда на БКП Георги Димитров.

„Не е време за поезия, г-жо председател. Цял главен редактор беше уволнен за публикуването на това стихотворение“, припомни Гърневски и се закани на Александър Симов, че ще поиска заради фалшивите новини да каже десет пъти от трибуната „Аз съм заразителят на българския народ“.

Войводата Искрен Веселинов припомни на залата, че на 13 март е блеснала плаха надежда, „че в тази зала сме способни да намерим консенсус". „Днешният ден разколебава тази вяра. Да осмислим отговорността си. Не излязохме в грипна ваканция, за да дадем кураж на хората“, изтъкна войводата и апелира колегите му да  търсят „единодействие и пътя един към друг“.

Депутатът Александър Ненков от ГЕРБ откликна на този призив. „Намираме се в трудно време и никой не може да каже колко ще продължи. От ляво звучи, че ние искаме да оставим хората без работа. Когато слушам „дайте да дадем“, за мен е абсолютно безотговорно, ако не знаем дупката, в която падаме“, предупреди Ненков и изтъкна пред колегите си, че трябва да дадат пример, защото „хората започнаха да си помагат. Отиват да даряват кръв“.

В отговор Юлиян Ангелов от ВМРО се поинтересува къде са депутатите от „Воля“. „Това, което се случва с тази група/“Воля“/ е обидно за целия български народ. Тях ги е страх“, завърши Ангелов, след което народните представители подкрепиха президентското вето със 118 гласа „за“, 14 – „против“ и 56 – „въздържали се“.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети