Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Президентството се оплакаха, че не са канили прокурорите, било „безпрецедентно въоръжено нахлуване“

Политика

Президентството се оплакаха, че не са канили прокурорите, било „безпрецедентно въоръжено нахлуване“

Президентството се оплакаха, че не са канили прокурорите, било безпрецедентно въоръжено нахлуване - Tribune.bg
Снимка:

Безпрецедентното въоръжено нахлуване в президентската институция, претърсване и показните арести на секретар и съветник на държавния глава през лятото на м.г. трудно могат да бъдат редактирани в обществената памет със задна дата. Още повече, че тези действия бяха предшествани от широка медийна кампания на прокуратурата срещу президентската институция.“

Това се казва в позиция на българското Президентство по повод на днешното изявление на ръководителя на специализираната прокуратура Валентина Мерджанова, която заяви, че не е имало нахлуване в сградата на „Дондуков 1“.

Тя каза още, че е имало решение на съда и, че магистратите от спецпрокуратуарата са пристъпили в Президентството след покана и спазване на вътрешните правила.

Дни наред, по-изключително манипулативен и в противоречие с всякаква представа за върховенство на правото начин, прокуратурата публично отправяше внушения и интерпретации за естеството на разговори и срещи на служители на президентската институция“, заявяват от администрацията на държавния глава.

Основанието на прокуратурата и въоръжените служители на подчиненото на главния прокурор Бюро за защита за влизане в президентската институция не е покана на главния секретар на държавния глава, а представено разпореждане от Софийски военен съд и определение от Специализирания наказателен съд, издадени по искане на прокуратурата“, се подчертава в изявлението.

От Президентството припомнят, че както извършените по искане на прокуратурата арести, така и отнемането на достъп до класифицирана информация, бяха обявени от българския съд за незаконни. В мотивите на съда изрично се подчертава и че „липсата на фактически основания за издаване на заповедта за задържане е съществено нарушение на процесуалните норми“, което я прави незаконна, категорични са от администрацията на Румен Радев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети