Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Президентството за изплагиатстваната фраза: Част е от общочовешката памет

Политика

Президентството за изплагиатстваната фраза: Част е от общочовешката памет

Президентството за изплагиатстваната фраза: Част е от общочовешката памет - Tribune.bg
Снимка:

„Фразата на Ели Визел не се нуждае от журналистическа верификация, тя е част от общочовешката памет за Холокоста и е възприета в цял свят като символ на моралния дълг на човечеството. Важното е споменът за Втората световна война и за паметта за жертвите да не ни напуска никога.“ Това заявиха в позиция, разпространена от прессекретариата на президента Румен Радев.

Повод за позицията е изказване, което по-рано днес направи журналистът Миролюба Бенатова. Тя публикува статус, в който обвини държавния глава и Цветан Цветанов в плагиатство в позициите им за Международния ден в памет на жертвите на Холокоста.

Според нея двамата заимствали фразата Ако сега ги забравим /жертвите на Холокоста/, означава да ги убием отново от писателя и нобелов лауреат Ели Визел.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (22)

Тартаковер Правилно тълкувание на президента. Обратното да се твърди е само примитивно заяждане. Ако кажем "Хора, бдете", значи ли че плагиатстваме от Фучик ? Ако в реч споменем "Който падне в бой за свобода, не умира", плагиатстване от Ботев ли е ?
А еврейката Бенатова, не знам защо се заяжда за една дреболия, при това без основание? Ако не бяха онези българи от славното ни минало, едва ли щеше да я има но този свят !?
28.01.2021 17:58 / Отговор
А ти бе Мухльо, защо пишеш под ник на еврейски шахматист? Комунист в 2021 Г.
28.01.2021 18:57
чичото Бенатова еврейка ли е? Затова ли е такава нагла и безскрупулна сато Поптодорова, Коен....
29.01.2021 09:43
Не е правилно! Следва да се ЦИТИРА авторът, а не да се правят на велики умове. В този аспект, писачите на речите на пРезидента за велики българи ползват сегашно време, за да внушават, че Радев едва ли не е част от живота и подвизите им.
Този ЦИТАТ не е така известен на широката публика, както думите на Ботев или Фучик и взаимстването е непочтено!
28.01.2021 18:10 / Отговор
Цитирането на автори е задължително в научни трудове, но ако си се позовал на общоприета мисъл, не е нужно. А плагиатство е буквален препис на чужд текст. Тук няма такова. Виждала съм дисертацията на Хелмут Кол в Германия, за която твърдят, че е изплагиатствал. Но в историята ще остане с обединението на двете Германии, едно велико дело.
28.01.2021 23:09
Лелеее! Сравняваш фигуранта с Х.Кол?!? Безобразие! А плагиата в съседство Цветан с кого ще го сравниш, а?
Я посочи откога и къде е общоприета точно тази мисъл???
Всъщност се получи голям резил с интелектуалната мешавица между двамцата.
28.01.2021 23:49
Татулова Нищо подобно, другарки и другари, товарищи! Тази фраза си има автор, той е известен и културните, възпитани и образовани хора използват цитат или правят уточнението, че цитират по памет! Да не говорим, че под общочовешка памет се разбират натрупвания от постиженията, делата, творчеството и мисълта на личности, които придават на нашата цивилизация дух и смисъл и заслужават нашето уважение!
Само душевни катили могат да гледат на общочовешката памет като на анонимна подборка от фейсбук лафове! Това си е интелектуална кражба, както и да го погледнем!
Простотията е като хремата! Не можеш я скри!
28.01.2021 18:25 / Отговор
Какво разбираш ти от цитати, позоваване и научен текст. Най- вероятно си от Боковота мафия, която прегазва всичко и всеки от лакомия.
28.01.2021 23:17
Уфф! Какъв неадекватник! Мафията коментирай под друг текст. Тук темата е съвсем друга!
28.01.2021 23:51
Тартаковер Интелектуален спор. "Татулова"за разлика от други коментари също се е постарала да се включи уместно, въпреки че във втората част от поста си, дава свобода на ненужна злост. Прочетох и коментара на Диляна Гогова, но тя със същата сила може да защити и обратна позиция. Това включва майсторството на добрия професионалист. В случая тя е на страната на колежката си.
А аз съм на мнение, че ораторът не винаги е длъжен да пояснява откъде взема някои красиви, или неизвестни фрази. Много често те са от поезията и неслучайно се казва, че добрият оратор трябва да чете много поезия. Може да е от народното творчество. Когато се казва "не е луд онзи, който яде баницата....", съвсем не е нужно да казваме че е народна поговорка...
Така мисля аз. Все пак добре е, че не са се включили да коментират "обичайните заподозрени".
28.01.2021 18:50 / Отговор
Абе таратора маѝ не е наред, народното творчество е общочовешка памет, а този израз си има автор,тука съвсем се уплете в интелектуалните си напъни,и наѝ мразя невежеството да ме поучава като по партиѝните учебни години при комунизма.
29.01.2021 15:15
Мунчова работа - срам за майстора Гаф след гаф, мила моя майно льо - тъпотия след тъпотия...
28.01.2021 19:25 / Отговор
Защо не коментирате тадуф, тадуф, който днес подкара и влака, той ръси само простотии, обаче бил велик, великият мафиот на България.
28.01.2021 23:11
Покажи всички

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети