Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Президентът предлага човека, който щеше да уволнява Борисов, за конституционен съдия

Политика

Президентът предлага човека, който щеше да уволнява Борисов, за конституционен съдия

Президентът предлага човека, който щеше да уволнява Борисов, за конституционен съдия - Tribune.bg
Снимка:

Радев официално номинира Атанас Семов

Президентът Румен Радев номинира за съдия в Конституционния съд проф. Атанас Семов. От миналата година той е съветник на президента, като е член на Правния съвет при Радев. Самият Семов бе кандидат за президент през 2011 година от партията на Яне Янев „ Ред, законност, справедливост“. Тогава той стана известен с билбордовете си из страната, на които пишеше: „Ще уволня Бойко Борисов“, припомня 24 часа.

След неуспеха на изборите през 2012 година от партията на Яне Янев го предлагат за конституционен съдия, но неуспешно.

През 2015 ЕК отхвърли кандидатурата му за генерален адвокат в Съда на ЕС. Комитетът, оценяващ годността на кандидатите, излезе с отрицателно становище заради липсата на достатъчен професионален опит на високо ниво на Семов.

Около година по-рано Семов бе обект на прокурорска проверка заради ролята му в създаването на магистърска програма по право на Европейския съюз в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Софийската градска прокуратурата (СГП) обаче постанови отказ да образува разследване по случая, който бе отменен от Върховната касационна прокуратура. СГП отново отказа да разследва Семов.

Официалната автобиография

Атанас Семов е професор по право на Европейския съюз и ръководител на Международната магистърска програма по право на Европейския съюз в Юридическия факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“. През 2012 г. е удостоен от Европейската комисия с титлата „Жан Моне професор“ за неговите трудове относно съдебната система на Европейския съюз. Провежда лекционни курсове в редица европейски университети.

Проф. Атанас Семов е автор на 12 книги и над 70 научни публикации в български и чуждестранни издания. През 2003 г. участва като експерт в Комисията за изменение на Конституцията, сформирана в 39-то Народно събрание.

В периода 2009-2010 г. проф. Семов е заместник-председател на 41-то Народно събрание.

От 2017 г. е член на Правния съвет при президента на Република България.

Владее френски, английски и руски език. Семеен, с две деца.

 

 

 

 

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети