Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Предозиране: Правителството поиска Радев да освободи началника на НСО

Политика

Предозиране: Правителството поиска Радев да освободи началника на НСО

Предозиране: Правителството поиска Радев да освободи началника на НСО - Tribune.bg

„На оперативно заседание на Министерски съвет приехме, решението е единодушно, да отправим предложение до президента за освобождаване от длъжност на началника на НСО - бригаден ген. Емил Тонев”, заяви началникът на кабинета Лена Бориславова. 

Причината - бързото предаване на видеозаписите от входовете на Министерския съвет, които бяха поискани от Софийската градска прокуратура.

НСО НСО

„Сградата на Министерския съвет е контактна точка за европрокуратурата. Тук подават сигнали защитени свидетели и с предаването на тези записи се застрашават техните права и може да се компрометира поверителността на личността им”, обясни Бориславова.

Тя заяви още, че имало съмнения и в негламентирано разходване на средства от НСО. Тя направи и сравнение – имало разминаване на поведението на ръководството на НСО със скорострелното предоставяне на видео от служебните входове на МС и забавеното и липсващо предоставяне на съдействие по време на протестите през лятото на 2020 г., когато беше важно да бъдат предоставени тези записи.

Тя обясни още, че президентът има право по закон да освободи началника на НСО на основание тежко нарушение и системно неизпълнение на служебните задължения, както и извършване на действия, които накърняват престижа на Националната служба за охрана.

През следващите дни ще бъде внесен и законопроект за изменение на Закона за националната служба за охрана, с който ще бъдат взети решителни мерки, за да може тези пропуски повече да не съществиват. Правителството ще предложи да бъде подобрена структурата на НСО, да се засили капацитета на охрана на действащите членове на кабинета като се освободи ресурс от охраната за продължително време на бивши членове на кабинета. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати