Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. При 10 заявления за гласуване създават мобилна избирателна секция

Политика

При 10 заявления за гласуване създават мобилна избирателна секция

При 10 заявления за гласуване създават мобилна избирателна секция - Tribune.bg
Снимка:

Подадените заявления за гласуване в чужбина вече са 63 500, обичайно най-много са в Турция

До 31 март или 10 дни преди изборите, но не по-късно от 31 март, трябва да се подадат заявленията в общинската администрация, районна или кметска, за желание избирател да бъде вписан в секцията, която ще бъде обслужена с подвижна избирателна урна. Когато се наберат 10 заявления, общинската администрация ще създава избирателна секция, като този акт трябва да се случи най-късно на 1 април. Заявлението може да се подава собственоръчно написано, може и да бъде подадено чрез пълномощник.

Това обясни говорителят на ЦИК Димитър Димитров по повод реда и начина на гласуване на избиратели, които са поставени под карантина или са в изолация, предаде БГНЕС.

Заявленията, подавани чрез пълномощник, няма да е необходимо да се официализират. Те могат да бъдат подавани по пощата, по факс, по e-mail, без да се изисква квалифициран електронен подпис. Може и да се подаде електронно заявление, в случай, че администрацията поддържа такава опция, каза още Димитров.

Не е необходимо да удостоверявате, че сте карантиниран или в изолация. Тъй като до 31 март общинската администрация трябва да направи справка в РЗИ или в единния информационен портал.

Димитров обясни, че избирателите, които ще бъдат посетени на адрес, ще бъдат заличени от списъка на секцията си, в която обичайно гласуват. Това се прави с цел да не се допуска възможност за двойно гласуване.

Подадените заявления за гласуване в чужбина вече са 63 500, от които само 1 230 са хартиени.

„Най-много, както и досега, са заявленията в Турция – почти 15 000, във Великобритания – 12 000, Германия – 9 500, Испания – 6 000, САЩ – 3 900“, изброи той. Димитров уточни, че дори избирател да е подал заявление за гласуване за определено населено място, той може да гласува във всяка разкрита секция.

„Дори, ако се върнат в страната за деня на изборите, когато покажат валидните си лични документи, ще бъдат дописани в списъка по постоянен адрес: там, където изначално фигурира името им“, посочи Димитров.

Той обяви, че причината регистрираните за изборите партии и коалиции да не са 31, а 30 е, че БЗНС е била заличена. „Те са се присъединили към коалицията на „Воля“ и НФСБ и тя е станала от пет в шестпартийна“, посочи Димитър Димитров.

Стана ясно още, че в момента в Комисията са постъпили две жалби, като едната касае срокът за изтичане на личните документи.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети