Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. При 10 заявления за гласуване създават мобилна избирателна секция

Политика

При 10 заявления за гласуване създават мобилна избирателна секция

Снимка:

Подадените заявления за гласуване в чужбина вече са 63 500, обичайно най-много са в Турция

До 31 март или 10 дни преди изборите, но не по-късно от 31 март, трябва да се подадат заявленията в общинската администрация, районна или кметска, за желание избирател да бъде вписан в секцията, която ще бъде обслужена с подвижна избирателна урна. Когато се наберат 10 заявления, общинската администрация ще създава избирателна секция, като този акт трябва да се случи най-късно на 1 април. Заявлението може да се подава собственоръчно написано, може и да бъде подадено чрез пълномощник.

Това обясни говорителят на ЦИК Димитър Димитров по повод реда и начина на гласуване на избиратели, които са поставени под карантина или са в изолация, предаде БГНЕС.

Заявленията, подавани чрез пълномощник, няма да е необходимо да се официализират. Те могат да бъдат подавани по пощата, по факс, по e-mail, без да се изисква квалифициран електронен подпис. Може и да се подаде електронно заявление, в случай, че администрацията поддържа такава опция, каза още Димитров.

Не е необходимо да удостоверявате, че сте карантиниран или в изолация. Тъй като до 31 март общинската администрация трябва да направи справка в РЗИ или в единния информационен портал.

Димитров обясни, че избирателите, които ще бъдат посетени на адрес, ще бъдат заличени от списъка на секцията си, в която обичайно гласуват. Това се прави с цел да не се допуска възможност за двойно гласуване.

Подадените заявления за гласуване в чужбина вече са 63 500, от които само 1 230 са хартиени.

„Най-много, както и досега, са заявленията в Турция – почти 15 000, във Великобритания – 12 000, Германия – 9 500, Испания – 6 000, САЩ – 3 900“, изброи той. Димитров уточни, че дори избирател да е подал заявление за гласуване за определено населено място, той може да гласува във всяка разкрита секция.

„Дори, ако се върнат в страната за деня на изборите, когато покажат валидните си лични документи, ще бъдат дописани в списъка по постоянен адрес: там, където изначално фигурира името им“, посочи Димитров.

Той обяви, че причината регистрираните за изборите партии и коалиции да не са 31, а 30 е, че БЗНС е била заличена. „Те са се присъединили към коалицията на „Воля“ и НФСБ и тя е станала от пет в шестпартийна“, посочи Димитър Димитров.

Стана ясно още, че в момента в Комисията са постъпили две жалби, като едната касае срокът за изтичане на личните документи.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още