Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Приключиха дебатите по вота на недоверие за водната криза

Политика

Приключиха дебатите по вота на недоверие за водната криза

Приключиха дебатите по вота на недоверие за водната криза - Tribune.bg
Снимка:

Гласуването на вота ще бъде на 29 януари

Депутатите приключиха дебатите по вота на недоверие срещу правителството, внесен от БСП заради водната криза.

Лидерката на Левицата Корнелия Нинова аргументира вота с хаоса в управлението на водите.

„Над 11 институции управляват водите, това означава хаос и предпоставка за безотговорност. 350 000 души в цялата страна, с инцидентите 500 000 са на режим на вода, първи сме в Европа по мръсен въздух, очакват се санкции“, посочи лидерът на БСП.

По думите й красива България е превърната от управлението на Бойко Борисов в сметище.

„Загубите по ВИК мрежата след 3 млрд. лв. инвестиции са от 60 на 61%, в Добрич над 80%. 400 язовира са в предаварийно състояние. От българите събират такси повече от Белгия и Великобритания взети заедно“, настоява социалистката.

Депутатът от ГЕРБ Георги Марков предупреди, че целта на вота на БСП е служебно правителство.

„Искате да се припка при президента и той да решава кризата, познавам го, поне за това не е виновен“, увери юристът като посочи, че дори кметът на Перник от БСП е благодарил на премиера Борисов за помощта.

 „През 2021г. Борисов ще спечели 5-ти мандат за управление на България“, предупреди юристът.

„Днес се намираме в политическо бедствие плод на дългогодишното управление на ГЕРБ. Заявихме подкрепа за вота, защото сме убедени във вредата, която нанася днешното управление и създава сериозни рискове за бъдещето. Не е важен аритметичният резултат от вота, а политически и управленски поуки“, обяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Бившият министър на околната среда и водите, а сега депутат от ГЕРБ Ивелина Василева репликира от трибуната вносителите на вота с аргумента, че те не предлагат нищо конструктивно.

„Демонстрирате стремеж за създаване на паника и подсилвате страховете на хората. В околната среда вредите се нанасят бързо, а се отстраняват с години“, напомни Василева.

Контролират се язовирите, категоричен бе пред депутатите в зала министърът на икономиката Емил Караниколов. Поради наводненията до миналата година, съоръженията са държани на до 60% обем. „Необходим е мониторинг“, ангажира се Караниколов. Министърът припомни и какви са задълженията на ведомството му за ремонти на язовири и съоръженията.

„2017г. се констатира, че страната не знае колко са язовирите у нас. Дават се инструкции, в момента те са 6 864 язовира. Не всички са мащабни. 182 е броят на язовирите към министерството, като 45 са с открити площадки, а реално се извършва строителство на 7 язовира“, подчерта икономическият министър. По думите му от месец сили и техника са отклонени към язовира в Перник.

„Сега имаме държавната компания „Монтажи“. Задължението ни е по отношение на язовирите, които общините не могат да стопанисват и управляват. Ние имахме наличната техника и възможност да помагаме на Перник. „Монтажи“ влезе в най-тежкия момент. От 21 декември тези хора са и в планината“, разясни ситуацията с язовирите на национално ниво Караниколов.

Регионалният министър Петя Аврамова също благодари на експерти, строители и учени за оказаното съдействие и лични предложения за овладяването на водната криза в Перник. Тя изрази съжаление, че в зала не се води конструктивен диалог и не е чула нито едно конструктивно предложение.

 „Проблемите станаха повод за целенасоченото дискредитиране на целия отрасъл, в който работят 16 000 души, и всяването на страх. Смятам, че е некоректно да се играе със страховете на хората. 107 000 души са в криза на водоползването, има неравномерни периоди на суша и обилни валежи. Предупредили сме всички ВИК оператори да следят внимателно количествата вода в източниците, с които оперират. В Плевен и Ловеч кризата отмина. Хората са гневни и аз съм гневна, защото причините са обективни и субективни. Гневна съм, че ВИК дружеството са действали уставно и са уведомили по наредба тези, които регулират количествата във водоема, защото ако бяха потърсили друга помощ, можеше администрациите да предприемем адекватни и навременни мерки“, недоумява Аврамова.

Тя подчерта, че в момента се работи за по-лек воден режим в Перник.

„Твърдите, че след 3 млрд. лв. финансиране, загубите във водния сектор се увеличават. Необходимите средства са 11 млрд. лв.

Дружествата са снижили загубите си до 58.9% според КЕВР. Това са физически и търговски загуби – манипулиране на водомери, нерегламентирани байпаси и кражби.

Истинската работа по модернизацията на ВИК мрежата започва в този програмен период. 1.8 млрд. лв. от програма „Околна среда“ са заделени. ВИК дружества имат одобрени проекти за малко над 1 млрд. лв. Аз смятам, че това е реалистично, че може да се случи“, изтъкна Аврамова. Тя изрично подчерта, че създаването на българския „ВИК холдинг“ не предвижда бъдещо концесиониране на сектора.

Новият министър на околната среда и водите Емил Димитров – Ревизоро, допълни, че на 30 януари е свикал Консултативен съвет по водите.

„Стената на яз. „Студена“ е строена по време на Априлския пленум. Аз съм роден след това, г-жа Нинова след мен. Като стана сутрин в огледалото не виждам младоженец. Имаме супер законодателство на ниво ЕС и суперпобългаряването му.

Имаме пропуски, защото прилагаме фриволно правилата на ЕС“, констатира бившият депутат сега екоминистър. Димитров успокои, че  не е бил разрешаван внос на болнични отпадъци. „Имало е камион транзитно преминавал, засилваме контрола. Предстои въвеждане на системата“, ангажира се екоминистърът.

След като закри дебатите председателката на парламента Цвета Караянчева обяви, че гласуването на вота на недоверие срещу правителството по повод водната криза ще стане в сряда на 29 януари.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети