Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Приоритет на Гюров от ПП за шеф на БНБ: Компании като Nexo да имат достъп до пазара на финансови услуги

Политика

Приоритет на Гюров от ПП за шеф на БНБ: Компании като Nexo да имат достъп до пазара на финансови услуги

Приоритет на Гюров от ПП за шеф на БНБ: Компании като Nexo да имат достъп до пазара на финансови услуги - Tribune.bg
Снимка:

В изслушването си за шеф на БНБ Андрей  Гюров от „Продължаваме промяната”  посочва като свой основен приоритет високотехнологичните и стартиращи компании  да бъдат допуснати до сектора, а не само банките. Под иновативна компания се разбира и такива свързани с криптоиндустрията, каквато е разследванета Nexo.

„На трето място поставям посрещането на предизвикателствата като дигиталната трансформация във финансовия сектор, в който БНБ трябва да играе водеща, а не догонваща роля. Това означава да се осигури равен достъп на компании от финансовия сектор  до пазара на финансови услуги. Поради естеството на своята дейност – банките ще продължават да имат водеща роля в България на пазара на финансови услуги, но този пазар не следва да поставя бариери пред влизането на нови и иновативни компании, които специализират в предоставянето на подобни продукти с по-високо качество и по-ниска цена. В този смисъл лицензионните производства следва да се извършват в рамките на нормативната уредба без утежняване на процедурата, извън рамките на закона. Това би привлякло множество иновитивни компании, които предлагат услуги с висока добавена стойност и могат да направят България предпочитана юрисдикция за стартиращи  компании”, посочва Гюров.

Припомняме, че именно настояването на „Продължаваме промяната” Андрей Гюров да стане шеф на БНБ стана и причина за раздора между бившите коалиционни партньори ПП и ИТН. Появи се и  информация, че депутати на Кирил Петков и Асен Василев са отправяли заплахи към кандидата на ИТН за шеф на БНБ Любомир Каримански.

В публичното пространство излезе информация за свързани лица от ДБ и ПП с компанията, а от самата Nexо потвърдиха, че са финансирали предизборни кампании на  ДБ, водени единствено от „будна гражданска съвест“.

Преди година съпредседателят на ПП и бивши финансов министър Асен Василев пък признава за намеренията си да въведе в България крипторазплащането. Преди година в интервю за „Блумбърг“ той споделя, че се водят разговори с БНБ и някои играчи в криптоиндустрията, за да се проверят възможностите и дали има смисъл да се предприемат последващи стъпки.

Прокуратурата също разкри, че преди шест месеца бивш финансов министър е приел в кабинета си и във финансовото министерство директорите на разследваната за криптоизмами фирма Nexo.  

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати