Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Призив към Русия да върне архивите на България, влезе в резолюция на ЕП

Политика

Призив към Русия да върне архивите на България, влезе в резолюция на ЕП

Призив към Русия да върне архивите на България, влезе в резолюция на ЕП - Tribune.bg
Снимка:

Групата на БСП не подкрепи цялата резолюция

България постави въпроса за заграбените от армията на Сталин през 1944-1945 г. архиви на страните от Централна и Източна Европа. Брюксел настоява Москва да върне архивите.

Това е една от точките в резолюция, която Европейският парламент прие относно политическите отношения между ЕС и Русия.

Документът призовава за единен отговор на враждебните политики на Кремъл и противодействие на незаконните действия на руските тайни служби на територията на България, Чехия и др., които нарушават суверенитета и представляват сериозна намеса във вътрешните работи на тези държави.

Точката за архивите е добавена по инициатива на българският представител в ЕП Андрей Ковачев.

„По мое предложение беше приета и поправка, с която поставяме въпроса за заграбените от армията на Сталин през 1944-1945 г. архиви на страните от Централна и Източна Европа. Въпреки многократните контакти на междуправителствено ниво през последните повече от 20 години, Русия все още не гарантира свободен и безпрепятствен достъп до така наречените „трофейни архиви“, които са били прехвърлени в Москва от окупираните територии.  От България са изнесени в СССР след 9 септември 1944 г. архиви от МВР, Министерството на войната, Министерството на външните работи, Царската канцелария, лични архиви на български политици. Този въпрос е повдиган също в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) от ръководителите на българската делегация Димитър Главчев (ГЕРБ) и преди това Лъчезар Тошев (СДС)“, разказва мотивите си Ковачев.

Той уточнява, че тези изключително важни за България текстове не са  подкрепени от евродепутатите от БСП, които гласуваха ПРОТИВ ЦЯЛАТА РЕЗОЛЮЦИЯ и изобщо не участваха в гласуването на текстовете за „трофейните  архиви“.

„По този начин за пореден път те показват, че не са европейски социалдемократи, а „достойни наследници“ на слугите на окупаторите от 1944-45-та година. Техните действия не само не отговарят на българския национален интерес, но чрез подкрепата за авторитания режим на Путин отслабват и възможността на ЕС да говори с един глас в отношенията си с руските власти. България има право на достъп до своето културно и историческо наследство, но наследниците на българските комунисти, за които Кремъл е по-близък, явно не желаят това“, пише той.

В резолюцията се казва още, че режимът на президента Путин отхвърля по-специално многостранното сътрудничество и основания на правовата държава международен ред, пренебрегва международното право, включително принципите, залегнали в Устава на ООН, Заключителния акт от Хелзинки от 1975 г. и Парижката харта на ОССЕ от 1990 г., както е видно, наред с другото, от конституционните изменения от 2020 г., чийто процес на приемане беше определен от Европейската комисия за демокрация чрез право („Венецианската комисия“) като „очевидно неподходящ“ и наруши както руското законодателство, така и задълженията на Русия спрямо ОССЕ.

Русия не е изпълнила над хиляда решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), се казва в документа.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети