Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Проблемите с машините се задълбочават: На много места се преминава към хартиен вот (ОБНОВЯВА СЕ)

Политика

Проблемите с машините се задълбочават: На много места се преминава към хартиен вот (ОБНОВЯВА СЕ)

Проблемите с машините се задълбочават: На много места се преминава към хартиен вот (ОБНОВЯВА СЕ) - Tribune.bg

Серия от технически проблеми спъна вота в страната още преди обяд. Редица секции не успяха да стартират навреме. Четирийсет и две машини за гласуване не работят от общо 10 516 устройства в страната. В тези 42 секции вече се е преминало от машинно към гласуване чрез хартиени бюлетини. Това каза зам.-председателят и говорител на Централната избирателна комисия /ЦИК/ Росица Матева. Сред тях са секции в Добрич, Карнобат, Брусарци, Полски Тръмбеш и село Янково, както и две секции в Благоевградски избирателен район, 2 в Силистренски, 2 в 23-ти район в София и една секция в Бургаско. Проблеми са установени и в 26 избирателен район - София област. Повреда в машината на 39-а секция в 61-во училище в София е наложило там са се гласува с хартия. Десетки хора са чакали с часове.

ЦИК съобщи за 6 жалби и 44 сигнала към 13:30 ч.

ЦИК прехвърли решаването за хартиено гласуване на РИК

София 

Повреди в машините накараха десетки гласоподаватели да чакат с часове. В столичното 45-то училище осма секция остана спряна с часове, а хората бяха принудени да си тръгнат без да гласуват. Причината – машината не пуска бележки. Проблеми с гласуването имаше и в 55-о училище, където повреда в адаптер в 13-та секция, спря гласуването за 40 минути.В 10-то училище пък няколко пъти спира тока. Получихме и сигнал от столичиното 17-то СУ „Дамян Груев“, където хората чакат повече от 20 минути, ситуацията е изнервена и някой се отказват да упражнят правото си на вот.

3 часа по-късно: В 110 СУ в Захарна фабрика проблемите продължават

Отказала машина и гласуване с хартия също и в 42-ра и 58-а секция в 24 училище в столичния район „Подуяне“.

СофияСофия
СофияСофия

На много места закъсня стартът на изборния ден

След 12.00 часа е започнало гласуването в секция в Априлци. В 10 часа беше даден старт в село Струма, където машината така и не е успяла да се включи. 

В пловдивското училище „Димитър Талев“ машината пък отказа. Със свое решение 17 РИК /Пловдив-област/ прекрати гласуването с машина в 4 СИК в Стамболийски заради софтуерен проблем. 

Две машини в Костинброд са създали проблем, каза пред БНР Димитър Димитров от ЦИК. Едната е спряна от снощи, а другата вади по половин разписка. Той се оплака, че сутринта кол центъра на „Сиела“ е отказвал да вдига телефона, а във 22 секции са стоели вчера в горещото време да чакат машините и те са пристигнали в 23:30 часа – „това е несериозно“, каза той.

В Самоков, в три от училищата е спрял токът, но машинното гласуване е продължило, след като устройствата са заредени с акумулатори.

В Русе устройствата за гласуване не са успели да стартират. 20 минути е отнело на техниците, за да отстранят проблема.

В 198-ма секция в Бургас устройството за гласуване също е дало проблем, като изписвало, че няма достатъчно хартия. Техниците са опитвали часове наред да отстранят повредата, но без успех и вече се премина към хартиен вот.  Подобно е положението и в Карнобат.

Проблем с машината имаше и в 114 секция в Стара Загора – там устройството е било настроено да започне работа чак в 9 часа. 

Полски Тръмбеш, село Янково, Брусарци, Добрич също преминаха на хартия. 

В Добричките секции 98 и 94-та машините са дали дефект и се е наложило на избирателите да чакат с часове.

Над 20 са сигналите за проблеми с машините в Стара Загора, съобщи за БНР председателят на РИК Теодора Крумова.  Във Видинска област проблеми с машините има на две места.

В пет СИК във Варна машините не работят и е преминато към гласуване на хартия.

8 машини в Благоевград не са успели да стартират. В област Ловеч, в трета секция в Луковит, машината е отказала и гласуването все още не е започнало, тъй като се чака решение да се пристъпи към гласуване с хартиени бюлетини

В Сливен за кратко бе спряно гласуването заради несъответствие между името на кандидат в машината и листа с преференции пред вратите. От РИК съобщиха, че проблемът не е в машините и листите пред вратите ще бъдат сменени.

11,85 процента е избирателната активност към 11:00 часа

Проблеми с мапините и във вота зад граница 

Огромна опашка има в Халкидики, където желаещите да гласуват се редят повече от половин час. Както медията ни писа по-рано, проблемите с машините започнаха още в ранните часове на изборния ден.

Сигнали за проблеми с машините има и от турския град Бурса. Едната машина се е счупила след първия гласоподавател. След това и другата машина се е развалила, съобщава Нова телевизия. Техник е успял да оправи второто устройство, но първото не работи. 

Проблем с машина е имало и в Испания, тя е спряла за кратко, но после отново е тръгнала.  ЦИК вече е обработила и първите резултати, които са пристигнали от две секции в Нова Зеландия, където гласуването вече е приключило.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети