Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Проблемите с машините за местния вот ще бъдат решени в последния момент

Политика

Проблемите с машините за местния вот ще бъдат решени в последния момент

Проблемите с машините за местния вот ще бъдат решени в последния момент - Tribune.bg
Снимка:

Проблемите с машините за местния вот на 29 октомври ще бъдат решени в последния момент, коментира пред БНТ директорът на "Сиела норма" Веселин Тодоров. По думите му първо ЦИК трябва да реши кой ще настройва софтуера и най-вероятно ще бъде обявена обществена поръчка. 

От ЦИК още не са търсили "Сиела", но са провели предварителни разговори с производителя на машините "Смартматик" за възможностите и сроковете за доработка на софтуера. За да има достатъчно време, спецификацията трябва да е готова да края на август.

"Трябва да се опише организационно и софтуерно как това да стане, тъй като машините не съдържат в себе си избирателни списъци. По-скоро административно би могло на първия екран да се забрани на избирателя да избира кмет на кметство или на район. Тези случаи ще са малко, но трябва да им се окаже повече внимание от секционните комисии", изтъкна Веселин Тодоров.

Според него, ако резултатите от първия тур бъдат обявени до сряда, машините ще могат да се подготвят за втория тур.

"Машините бързо ще се върнат, въпросът е да имаме резултатите, за да знаем какво да заредим в тях. Доста истерично ще е, те обявяват резултатите в сряда, нощта срещу четвъртък и петък се работи, за да се подготвят машините", посочи още експертът.

На последните парламентарни избори хартията не е отговаряла на спецификацията на много от машините, поради което имаше проблеми и десетки спирания на устройства.

"Нашият техник влиза, възстановява работата и изборният ден приключва успешно, но не е нормално машините да спират по десет пъти на ден. В машините не се вселява изкуствен интелект, че да спират незнайно, проблемът е механичен", допълни Веселин Тодоров.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети