Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Продължава работното посещение на Бойко Борисов в Брюксел

Политика

Продължава работното посещение на Бойко Борисов в Брюксел

Продължава работното посещение на Бойко Борисов в Брюксел - Tribune.bg
Снимка:

Премиерът вече се срещна с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

Продължава работното посещение на премиера Бойко Борисов в Брюксел. Министър-председателят се срещна снощи с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Брюксел, с което започна работното му посещение в белгийската столица, съобщиха от правителствената пресслужба.

Фокус на разговора бе изменението на климата. Българският премиер подчерта, че страната ни споделя позицията на ЕК, че това е глобален проблем с нарастващо значение, който изисква усилия от всички страни. Министър-председателят Бойко Борисов отбеляза, че в държавите с висок дял на въглища в енергийния микс като България преходът към климатична неутралност ще изисква значително по-високи инвестиции и активни мерки в социалния сектор.

„Приоритет за България продължава да бъде осигуряването на плавен, социално и икономически-справедлив преход към постигането на климатична неутралност. А тя изисква значителни ресурси и по-амбициозна Многогодишна финансова рамка“, посочи Борисов пред Урсула фон дер Лайен. Премиерът допълни, че за страната ни е важно предстоящите инициативи на Комисията относно законодателството в областта на климата да отчитат националните особености и да се основават на задълбочена оценка на въздействието за отделните държави членки.

В рамките на срещата между Бойко Борисов и Урсула фон дер Лайен бе отбелязана активната работа на България по всички направления за изпълнение на показателите по Механизма за сътрудничество и оценка (МСО). „Благодарни сме на ЕК, че тези наши последователни усилия и техните резултати бяха обективно оценени в последния доклад по МСО за България от октомври 2019 г.“, посочи министър-председателят Бойко Борисов. Той бе категоричен, че предвид заключенията в последния доклад на ЕК и многократните доказателства от страна на България, държавата ни остава напълно ангажирана с реформите, които са устойчиви и необратими. В този контекст се очаква ЕК да вземе и формално решение за прекратяване на Механизма за България.

„Високо оценяваме активната подкрепа и ангажираност на европейските институции към Западните Балкани. Важно е да се запази ангажиментът на ЕС към региона, така че да се надградят постиженията до момента, които оказаха положително въздействие върху Западните Балкани“, акцентира премиерът Борисов пред председателя на ЕК.

Българският премиер изтъкна, че политиката на разширяване е основен инструмент за постигане на мир, стабилност и сигурност в Западните Балкани. „България винаги е била последователна в подкрепата си за региона, основана на принципа на собствените заслуги“, посочи министър-председателят Борисов. Той отбеляза, че разширяването носи както на Западните Балкани, така и на ЕС безценни ползи като предвидимост и просперитет.

„Очакваме Хърватското председателство да постигне добри резултати за шестте държави от Западните Балкани на предстоящата Среща на върха в Загреб през май“, каза още премиерът Бойко Борисов пред председателя на ЕК. Борисов обърна внимание, че страната ни е изградила добро сътрудничество с Хърватското председателство, включително в контекста на нашето съвместно домакинство с Република Северна Македония на Берлинския процес през настоящата година.

Днес премиерът ще проведе среща с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

 

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати