Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Продължава визитата на външния министър на Германия Хайко Маас у нас

Политика

Продължава визитата на външния министър на Германия Хайко Маас у нас

Продължава визитата на външния министър на Германия Хайко Маас у нас - Tribune.bg
Снимка:

Той обсъди доброто двустранно сътрудничество в редица области с премиера Бойко Борисов

Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас е на официално посещение в София по покана на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. Снощи той се срещна с премиера Бойко Борисов. Двамата обсъдиха актуални теми от двустранен характер, както и въпроси от дневния ред на Европейския съюз.

В хода на разговора беше отбелязано доброто двустранно сътрудничество в редица области. Освен интензивния политически диалог между България и Германия, на срещата беше посочено, че двете държави остават стратегически партньори в областта на търговията и инвестициите. През 2018 г. стокообменът между страните е  8,153 млрд. евро, което е с 11.8 %  повече от миналата година. Инвестициите от Германия у нас през 2018 г. са в размер на 153,7 мил. евро. По време на срещата българският министър-председател Бойко Борисов посочи, че за страната ни остава приоритет запазването на тенденциите на ръст на двустранната търговия, както и разширяването на присъствието на български продукти на германския пазар в сектори като електроника и електротехника, машиностроене, информационни технологии.

По време на разговора между премиера Бойко Борисов и министър Хайко Маас бяха обсъдени и възможностите за задълбочаване на двустранното партньорство в секторите туризъм, образование, наука и култура. Добър пример за сътрудничеството е навлизането на модела на дуалното професионално образование у нас.

Запазването на стабилността в страните от Западните Балкани, насърчаването на тяхната европейска перспектива, опазването на сигурността на външната граница на ЕС също бяха сред темите на срещата между премиера Бойко Борисов и германския външен министър Маас. Фокус на разговорите беше и енергийната сигурност на страната, включително чрез диверсификация на източниците, маршрутите и доставчиците на газ.

Днес Хайко Маас ще се срещне с вицепремиера Екатерина Захариева.  Двамата министри ще обсъдят актуални теми от двустранните отношения и дневния ред на Европейския съюз, както и въпроси, свързани с предизвикателствата пред ЕС в международен план.

Екатерина Захариева и Хайко Маас ще се разходят в историческия център на София в района между ротондата „Свети Георги“, джамията „Баня Баши“ и Софийската синагога, символизиращи културното многообразие и толерантност на българския народ. В 14:00 часа двамата министри ще направят първа копка на новата сграда на дипломатическата мисия.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати