Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Проф. Ангелов: Ако имаме 4-годишен мандат, средната брутна работна заплата ще бъде 3000 лева

Политика

Проф. Ангелов: Ако имаме 4-годишен мандат, средната брутна работна заплата ще бъде 3000 лева

Проф. Ангелов: Ако имаме 4-годишен мандат, средната брутна работна заплата ще бъде 3000 лева - Tribune.bg
Снимка:

Кристина Петкова от ПП нарече ГЕРБ-СДС “продавачи на мечти”, а проф. Ангелов отвърна - „Ние сбъдваме мечти, не ги продаваме“

Кандидатите за народни представители проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС и Кристина Петкова от „Продължаваме Промяната - Демократична България“ коментираха доходите, цените и инфлацията в предизборен дебат по Нова телевизия

„Когато говорим за нивата на бедност трябва да кажем, че исторически винаги сме били най-бедни в Европа. Това е тенденция, която можем спокойно да обърнем. От 2 години насам приходите в хазната са се увеличили с над 15 млрд. лв. В момента имаме рекордно ниска безработица, дори недостиг на работна сила. С последната актуализация на пенсиите ние повдигнахме стандарта на живот на пенсионерите“, заяви Кристина Петкова.

„От 2 години България е спряла развитието си. Тя се намира в някакъв омагьосан кръг, който ни доведе „Промяната“. Разделението в обществото е факт, липсват ценности, цените са изключително високи. Разговорът в  България, който се водеше преди, за равенство, свободи и постигане на национални цели, се върна с 30 години назад – вече говорим за хляб, кашкавал и сирене, за бедност и инфлация. Това трябва да спре“, отговори проф. Костадин Ангелов. 

Обезценяването на парите и битката с инфлацията

„Когато говорим за пенсии е абсолютно нормално те да бъдат повишавани. Но трябва да дадем ясен отговор откъде идват средствата и кой плаща сметката. Аз съм изключително притеснен от доклада, който ще изкара Министерството на финансите. Всичко се насочва натам, че в Европа има война. Нека да кажем истината за войната. Процентът на инфлация в България, този в еврозоната и този в ЕС в началото на войната – февруари миналата година: в България тогава инфлацията е била 9.6%, в еврозоната е била 5.2%, в ЕС - 5.6%. Което означава, че причината за инфлацията в България тогава е липсата на кадърно управление“, посочи проф. Ангелов.

„И преди войната нивата на инфлацията, развитието на пазарна икономика и ръстът на доходите ни са в пряка зависимост от функциониращите институции и регулатори. Ние сме поредна година с неработеща Комисия за защита на конкуренцията. Комисия, която е изключително компрометирана в настоящата си същина и с изтекъл мандат. Не сменихме състава, защото нямаше мнозинство в парламента“, отговори Петкова. „Не можем да виним за всичко 7-месечно управление при завещани 12 години хаос“, допълни тя.

Какви мерки предлагат партиите срещу инфлацията?

„На първо място трябва да има редовен кабинет и изпреварващ ръст на доходите. Досегашната практика минималната работна заплата да се записва от МС, е недопустима и дълбоко икономически погрешна. Европейската директива, която дефинира равнищата на МРЗ, предвижда съвсем различен механизъм за нейното формиране. МРЗ ще бъде 50% от средната работна заплата при 3% дефицит“, каза Петкова.

А от ГЕРБ-СДС посочиха и точни числа. „Ако имаме 4-годишен мандат, средната брутна работна заплата в публичния сектор ще бъде 3000 лв., което означава МРЗ от 1500 лв., 1200 лв. ще бъде средната пенсия. 240 млрд. лв. ще бъде БВП“, отбеляза проф. Костадин Ангелов.

Петкова нарече ГЕРБ-СДС “продавачи на мечти”. 

„Ние сбъдваме мечти, не ги продаваме“, отговори й Ангелов.

Ще влезе ли България в дългова спирала?

От ГЕРБ-СДС прогнозират дълг от 15 млрд. лева. „Ще видим нужда от теглене на дълг от 15 млрд. лв. – така го смятат нашите финансисти. Това означава, че правителството на „Промяната“ е задължило следващите поколения  да плащат ежегоден дълг от 15 млрд. А това означава 500 млн. лихви“, каза Костадинов.

От ПП-ДБ заподозряха спекулация. „Това е спекулативна сметка, тъй като ако пренесем числата не като абсолютни стойности, а като относителен дял спрямо нивата на инфлацията преди и сега – всъщност се получава един и същи процент на дълга“, посочи Петкова и допълни, че според последните данни на НСИ в техния коригиращ доклад – БВП е нараснал с 3,4% .


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати