Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Проф. Ангелов: Два мои сигнала за закононарушения в Александровска болница отлежават в МВР

Политика

Проф. Ангелов: Два мои сигнала за закононарушения в Александровска болница отлежават в МВР

Проф. Ангелов: Два мои сигнала за закононарушения в Александровска болница отлежават в МВР - Tribune.bg
Снимка:

Два сигнала за закононарушения в Александровска болница по времето на служебния здравен министър Стойчо Кацаров съм изпратил до вътрешния министър Бойко Рашков, коментира в  кулоарите на парламента депутатът от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов. С документи той потвърди думите си.

„Това е поредният кризисен политически пиар на Бойко Рашков и за последните месеци той се доказа като добър политически пиар, но много лош милиционер“, посочи проф. Ангелов по повод атаките срещу него.

Проф. Ангелов припомни, че настоящият директор на Александровска болница е сключил няколко консултантски договора с юридически лица. Първият - с юридическо лице за 3000 лв. за 20 часа, а над това - за 234 лева за отработен час. Втори договор - с адвокатско дружество за над 33 хил. лв. Следва договор с одитно дружество за 32 хиляди лв. Имало и още 4 договора.

„Това ясно показва, че има процес на разделени поръчки“, изтъкна бившият здравен министър. След негово запитване до министъра на здравеопазването е назначен одит.

„Последвалият одитен доклад прави изводи, че сключените 4 договора са за над 143 хиляди с ДДС, а общата им стойност изисква поръчка по ЗОП. Разделянето им пък означавало, че настоящият шеф на Александровска болница, който го е допуснал, не е спазил изискванията на закона“, обясни проф. Ангелов. По думите му управляващите болницата днес се позовават на отменени законови текстове, за да могат да се вземат пари от лечебното заведение.

На 1 февруари проф. Ангелов е уведомим МВР за този одитен доклад.

„До момента Рашков мълчи. Очаквам същата му ангажираност и пламенни действия по предприемането на действия по тези закононарушения“, коментира Ангелов.

Второто закононарушение, за което той е сезирал МВР, касае изграждането на ВиК мрежа на Александровска болница за 3,5 млн. лв.

„На 10 декември 2021 г в Търговския регистър е регистрирано търговско дружество. На 23 декември се сключват 3 договора с пряко договаряне със здравното заведение, всеки на стойност 1 млн. лв. - пряко договаряне без обществена поръчка“, уточни проф. Ангелов. Той постави под въпрос мотивите на възложителя да избегне обществена поръчка.

„В мотивите на възложителя се казва, че има изключителни обстоятелства. Поръчката е разделена, за да се избегне контролът на АОП“, поясни проф. Ангелов. Според него това крие риск за корупционна среда.

„Този изпълнителен директор е назначен по времето на Стойчо Кацаров като министър. Случващото се прилича на другаруване. Именно затова алармирах МВР за беззаконие в размер на 3 милиона средства“, изтъкна проф. Ангелов.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети