Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Проф. Ангелов: Вместо да почива на „Албена“, здравният министър можеше да вземе адекватни решения, за да спаси поне един български гражданин

Политика

Проф. Ангелов: Вместо да почива на „Албена“, здравният министър можеше да вземе адекватни решения, за да спаси поне един български гражданин

Проф. Ангелов: Вместо да почива на Албена, здравният министър можеше да вземе адекватни решения, за да спаси поне един български гражданин - Tribune.bg

Хипократовата клетва предполага и жертва, осигуряването на кислород и медикаменти е важно, но е първостепенно, обяви премиерът Янев

„Хипократовата клетва предполага и жертва, осигуряването на кислород и медикаменти е важно, но е първостепенно. Въпросното лекарство се прилага в определен момент, но след това не е ефективно, важно е да го има. В края на август установихме, че запасите от този медикамент са на изчерпване и скоро ще го има навсякъде. Възможно е да отсъства в някои болници, но скоро ще бъде осигурен. По този начин стои и въпросът с кислорода. За парите няколко пъти коментирахме, не искам пак да влизаме в обяснения как се изчисляват.“ Това заяви служебният премиер Стефан Янев в отговор на въпрос на бившият министър на здравеопазването и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов защо няма Ремдесивир и кислород в болниците и къде са парите на медиците.

При тези думи проф. Ангелов изрази категорично своето недоумение и недоволство:

„Неприятно съм изненадан, че разчитате на саможертвата на българските медици. По време на предните вълни загубихме много наши колеги. А това, че правите всичко възможно, са само думи, които остават от парламентарната трибуна. Вие загубихте много време. По време на предходните ковид вълни се знаеше, че седмичната консумация на ремдесевир е между 7 и 8 хиляди флакона, а в началото на четвъртата вълна в „Бул Био“ имаше 7 хиляди и ясно се знаеше, че те няма да стигнат. Държавата не направи абсолютно нищо да осигури допълнителни доставки с ремдесивир извън регулярните по 6 хиляди флакона на месец. По отношение на кислорода абсолютно нищо не е направила българската държава, за да обезпечи нуждите от кислород, защото единственото възможно решение беше министърът на здравеопазването да забрани износа на кислород, което той не направи със заповедта си за износ на медикаменти. По отношение на 1000 лева за първа линия, от вчера имам писмо на Българския лекарски съюз, с което те настояват унизителната методика на Стойчо Кацаров да бъде отменена и да бъде върната методиката за 1000 лева на първа линия“.

По думите му това няма нищо общо с актуализацията на бюджета, защото тези пари се изплащат от НЗОК, която има 127 милиона излишък.

„Това означава, че вие не само, че не мислите да дадете 1000 лева на българските медици, но продължавате да ги унижавате и ги карате да ходят с хронометри на работа. Г-н премиер битката е сериозно. Съжалявам да го кажа, но ще го кажа и пред вас, вместо министърът на здравеопазването да беше ходил да почива на Албена, защото, когато казахте, че има сериозни причини да отсъства, той беше на море в Албена, можеше да вземе адекватни решения, за да спаси поне един български гражданин“, категоричен бе проф. Костадин Ангелов.

По време на блиц контрола Стефан Янев коментира и огласените днес от Министерството на здравеопазването мерки, като ги определи за щадящи.

„Опитваме се да намерим правилния баланс между мерките и грижата за здравето на хората, съответно грижата към бизнеса и учениците.

Компенсациите за бизнеса остават според мерките 60/40 и 80/20. По думите му в бюджета няма средства за прилагане на мерките, затова е нужна актуализация на бюджета, която е в ръцете на НС.

Даниела Дариткова от ГЕРБ-СДС обаче бе категорична, че сме в хуманитарна криза от коронавирус и четвърта вълна, мерките не съответстват на плана, предложен от Министерството на здравеопазването, а министър Стойчо Кацаров днес коментирал, че ги „прилага с нежелание, тъй като здравната криза е благодатна за политическа употреба".

Дариткова категорично разкритикува решенията, които минаха на здравна комисия за ратификацията на договори за продажба на ваксини към трети страни и даренията, които се случват без решение на парламента.

Янев отговори, че даренията и продажбата на ваксини трябва задължително да минат през ратификация и са тристранни договори на ЕК и производителя и държавата.

„При това положение това е част от процедурата и Министерски съвет е отправил тези решения и продажба към Народното събрание за ратификация, тъй като вариантът да не се получат ваксините води до репутационни щети на държавата“, обясни премиерът.

Според Даниела Дариткова обаче начинът на гласуване в здравна комисия не е приемлив, тъй като трябва да се уважава фактът, че по Конституция България е с парламентарно управление.

Янев отговори, че няма направено дарение или продажба до момента преди да е свършена ратификацията. „Срокът изтече на 31 август, тези действия са напълно целесъобразни, най-големият проблем е с ваксината „Астра Зенека“. Много хора се отказаха от нея, нейната употреба бе прекратена с решение на правителството“, припомни още служебният премиер.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати