Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Проф. Асен Балтов: ПП, БСП и ИТН слагат маски само, когато идва от РЗИ, явно са ги предупредили

Политика

Проф. Асен Балтов: ПП, БСП и ИТН слагат маски само, когато идва от РЗИ, явно са ги предупредили

Проф. Асен Балтов: ПП, БСП и ИТН слагат маски само, когато идва от РЗИ, явно са ги предупредили - Tribune.bg
Снимка:

Зеленият сертификат в този му вид няма нищо общо с ваксинационния сертификат, посочи Балтов

„В момента сме в пика на Омикрон и аз лично смятам, че е редно да ходя с маска“. Това заяви в кулоарите на Народното събрание депутатът от ГЕРБ-СДС проф. Асен Балтов във връзка с проверката на столичната Регионална здравна инспекция в Народното събрание днес.

На въпрос дали докато дойде времето за плащане на глобите, които бяха наложени на 21 народни представители, които не носеха маски, той отговори така.

„Е възможно е и да отпадне. Знаете, че ние смятаме, че в този му вид зеленият сертификат е абсолютно недействащ и това е побългарен зелен сертификат. Голяма е разликата между зелен сертификат и ваксинационен сертификат. Никой от парламентарната група на ГЕРБ не е против ваксинирането и против доброволното ваксиниране, но ние сме против зеления сертификат в този му вид. Видяхме, че много хора, които са с бустерна доза, се разболяват и от Омикрон, разбира се те го карат много по-леко, почти никой от тях не стига до болнично лечение, но въпреки това имаме неадекватност на този зелен сертификат“, коментира проф. Балтов.

Той посочи, че не знае кои петима депутати от ГЕРБ са глобени. По думите му първоначалната глоба е 300 лева, а ако има втори опит става 1000 лева.

Попитан дали ако отпадне зеленият сертификат, това ще да бъде сигнал към антиваксарството, той бе категоричен:

„Не, не е сигнал към антивакарството. Зеленият  сертификат в този му вид няма нищо общо с ваксинационния сертификат, не бъркайте нещата. Има разлика между ваксинационен сертификат – за първа, ва втора, за бустерна доза и този зелен сертификат, който се издава веднага, след като си направиш първата доза и ти вече с него можеш да ходиш навсякъде – в молове, в кино, в театри. Едва ли не си вече покрит, ама ти не си покрит, ти имаш само първа доза или само втора доза. Знаете, че две седмици след поставянето на втората доза се смята, че вече имаме покритие, което може да ни пази. В момента виждаме, че с Омикрон дори и при три дози имаме хора, които се заразяват, когато са минали повече от три месеца. Между другото и аз бях един от тях, който се зарази след като е направил бустерната си доза и са минали повече от три месеца и половина. Така че, мисля че е нормално да направим разлика между така наречения български зелен сертификат и ваксинационния“.

Той посочи, че от „Продължаваме промяната“, БСП и „Има такъв народ“ масово ходят без маски и си ги слагат само, когато идват проверка от РЗИ.

„Явно са ги предупредили. Имат си агенти най-вероятно в ръководството на Народното събрание, които са казали „сложете си маските има контрол от РЗИ. Ако гледате всеки ден, може да видите колко хора са постоянно с маски, един от тях съм аз със сигурност. Всички виждаме, че има двоен стандарт. Редно е всички тези, които в момента са били с маски, но преди това са ходили без маски, също да си платят глобите, защото са решили да си сложат маски, само защото идва проверка от РЗИ“, коментира депутатът от ГЕРБ-СДС.

„За „Възраждане“ знаем те са по принцип против слагането на маски и тези мерки смятам, че не са редни, но повечето колеги от нашата парламентарна група ходят с маски през цялото време, колкото и да ни е дискомфортно“, подчерта проф. Балтов.

Той прогнозира като възможен край на пандемията края на месец март.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати