Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Проф. Близнашки: Крясъците на площада не могат да заглушат гласа на здравия разум

Политика

Проф. Близнашки: Крясъците на площада не могат да заглушат гласа на здравия разум

Проф. Близнашки: Крясъците на площада не могат да заглушат гласа на здравия разум - Tribune.bg
Снимка:

Ако Държавният департамент на САЩ замрази газовите проекти на България "Балкански поток" и връзката в Гърция и наложи санкции на всички компании, свързани с изграждането на "Турски поток", това ще бъде сериозен удар за нашата страна. Ако се окаже вярно, че проектите се спират заради политическата нестабилност, тежко и горко на хората, които се идентифицират с протеста, защото цялата отговорност за случващото се ще падне върху тях, това коментира пред БНТ бившият служебен премиер и експерт по конституционно право проф. Георги Близнашки. Той беше категоричен, че едно служебно правителство не може да защитава дългосрочни интереси, тъй като има много ограничен хоризонт.

Подкрепата от страна на американското посолство на протестиращите е нормална, каза той и обясни, че те ни третират като незряла и неразвита демокрация. България беше най-верният сателит на Съветския съюз и по тази причина съществуват съмнения и подозрения за демократичните ни убеждения. По думите му е странно, че това скрито насърчаване на протестите у нас става на фона на събитията в самите Съединени щати, където събарят паметници дори на бащите учредители.

Проф. Близнашки подчерта, че, когато разговаряме с европейските си партньори и американските си приятели, ние трябва да стъпим на една много здрава основа, да не подценяваме собствените си постижения, да запазим собственото си достойнство, а не да оклеветяваме страната си.

Има много наивни български политици, които смятат, че нещата опират до политически симпатии или антипатии. САЩ имат своите стратегически интереси и се опитват да спрат Русия по всякакви възможни начини, анализира проф. Близнашки.

По повод специалното изявление на президента Радев, в което той отново настоя за промяна на правосъдната система, от която зависи целият политически живот и отново окуражи консенсуса "антимафия", конституционалистът подчерта, че крясъците на площада не могат да заглушат гласа на здравия разум. Гласът на здравия разум постепенно ще набира сила. Румен Радев е поел по един път и не може да се върне назад. Нещата са много по-сложни, отколкото той си представя. Той ни тласка към "власт на тълпата" и понеже няма нужната култура, Радев не разбира, че тълпата на площада не може да взима никакви решения. Явлението Румен Радев е политически анахронизъм, обобщи проф. Георги Близнашки.

Проф. Близнашки прогнозира, че промени в страната ще има, но "насъскването" на едни хора срещу други трябва да спре.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (6)

Хайде стига Мръсна подлога. Кой спря Южен поток- американците при правителството на Орешарски. После ГЕРБ-авите се хвалеха, че са спрели всички руски проекти и колко били проатлантически и европейски ориентирани. Обаче пак ги започнаха, защото са некомпетентни тъпи и крадливи мафиоти. Тези протести не са платени, плаща Борисов на провокаторите. А Конституцията е изиграла своята роля, и плаче за нова за с президентска република, изваждане на прокуратурата от съдебната власт, мандат за правителството и т.н.
15.07.2020 19:57 / Отговор
Президентът е в правилната посока, която е на народа. Той олицетвори единението на българския народ, и ни обедини срещу всички мафиоти, които трупат пачки,. пък ние капачки за болните ни деца. Държавата я вкарваше от скандал в скандал Борисовото правителство, много некомпетентни, необразовани лизачи, на които и той самият ги унижаваше.
15.07.2020 20:02 / Отговор
О sancta simplicitas! Ха, ха, ха! Ще се удавиш в блатото от написаните ти смехотворни клишета!
15.07.2020 20:27
Близнашки отдавна е нарушил тази конституция, през 2013-2014 той организира окупацията на СУ, доведе студенти от Нов български университет, наруши правата на студенти, преподаватели и служители .Заедно с Калин Янакиев спираха достъпа до сгради на СУ с цел сваляне на правителството на Орешарски. Уж той бил олигарх, а Близнашки след това стана служебен премиер и консултант на ДПС.Тогава хората ги бяха нарекли вувузелата Янакиев, и тъпана Близнашки.А сега Близнашки смята, че демонстрациите са на крякащи хора, хай сектир от такива демократи.
16.07.2020 08:10 / Отговор
кесо Проф. Близнашки е свикнал да се движи предимно в академични среди затова доста надценява интелектуалните възможности на Румбата, като му обяснява политическите последствия от ставащото с непонятен за него понятиен апарат. А чисто и просто трябва да му каже, че като надроби тази "попара" накрая ще трябва и сам да я сърба. Защото като стане напечено Корни и Майчето ще се извъртят по познатия си тертип, Черепа и Мустака ще си пият уискито в Дубай и Белград, а Румбата ще трябва сам да се оправя. Е, поне пък ще има много време да си върти коремни на лоста - здраво тяло, пък може и без дух.
16.07.2020 09:31 / Отговор
Прочетете CV на Президента и тогава говорете. А проф Емилия Друмева е съветник по конституционните въпроси на Радев. Така, че спокойно, екипът му е от професионалисти.
16.07.2020 14:35

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати