Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Проф. Дайнов: Избирателите на ИТН масово напускат партията

Политика

Проф. Дайнов: Избирателите на ИТН масово напускат партията

Проф. Дайнов: Избирателите на ИТН масово напускат партията - Tribune.bg
Снимка:

Политологът проф. Евгений Дайнов заяви пред БНР, че наблюдава масивен, гневен отлив на избиратели от партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“.

„Хората, които гласуваха за него с идеята да бъде прекратено властването на ГЕРБ и да се излъчи прилично правителство в много големи количества напускат тази партия като гласоподаватели и изобщо не съм изненадан. Процесът започна преди две-три седмици и той тепърва ще се разгръща“, каза експертът.

Той не е изненадан от това, че подкрепата за ИТН спада драстично. Причината - всички партии, които заявиха, че са на протеста се оказа, че могат да вдигат бунтове, но не могат да поемат управлението на страната, което работи за основните играчи на статуквото, което е един политически опасен момент, според Дайнов.

И трите партии, особено ИТН трябва да си помислят много сериозно какво правят, защото отливът ще продължи, но той удря и по другите партии.

Професорът изрази учудване, защото третият мандат е бил даден на БСП, а общественото очакване е било той да отиде  в най-диалогичната политическа формация – „Изправи се. БГ. Ние идваме“. 

По думите му парламентът е уязвен вече няколко месеца подред, защото не е способен да излъчи изпълнителна власт.

„Изпълнителната власт я излъчва президентът. Реално погледнато власт изтича от парламента и от парламентаризма и отива при президента“, допълни Дайнов.

Според него при нови предсрочни избори трябва да се решат две задачи:

„Да се върне силата на парламента, включително да може да излъчва правителства и да видим каква ще бъде подкрепата към Румен Радев, защото Радев от доста време е стабилизиращ фактор в цялата тази бъркотия. Аз мисля, че много добре ще се представи без връзка с партийни и идеологически пристрастия на гласуващите".

Той коментира, че подкрепата за президента Радев се обуславя от това, че е застанал на страната на протестиращите

Според Дайнов президентът Румен Радев би трябва до бъде издигнат от Инициативен комитет за кандидат за втори мандат.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати