Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Проф. Дичев: Радев може да е катализатор на конфликти в коалицията, кабинетът е нестабилен

Политика

Проф. Дичев: Радев може да е катализатор на конфликти в коалицията, кабинетът е нестабилен

Проф. Дичев: Радев може да е катализатор на конфликти в коалицията, кабинетът е нестабилен - Tribune.bg
Снимка:

Компромис и коалиция са думите, които определят 2021-ва

Компромис и коалиция са думите, които определят изминаващата 2021-ва, според културният антрополог проф. Ивайло Дичев, преподавател в Софийския университет.

„Или трябва да се научим да живеем в система, в която коалициите са нормално и хубаво нещо, или да преминем към друга форма на управление“.

Според него кабинетът Петков е нестабилен и Радев може да се окаже разделител и да бъде клин между партиите – „БСП е там, ИТН не знаят какво искат, а ПП не са узрели. Президентът може да стане катализатор на проблеми, но се надявам следващите 2 години да се оттегли и да наблюдава“. 

Пред БНР той заяви, че година е била по-дълга от обичайното. Посочи, че управлението на новото правителство е започнало с фалстарт в Министерството на външните работи:

Има едно системно подценяване на МВнР. Имам чувството, че самата външна политика не се прави в това министерство, а в Министерския съвет и президентството, ако въобще имаме такава политика“.

Културологът изказа мнение, че България трябва да поеме лидерството по отношение на разширяването на ЕС със Западните Балкани:

„Извършихме огромна глупост с позицията към Северна Македония и трябва бързо да поправим тази политика. Никой не ни натиска, това е в наш интерес“.

„Въпросът не е на история, а на идентичност - тя е преживяване, не е факт. Не може един историк да отиде в Северна Македония и да им каже, че са българи. Трябва да се сближаваме с тях, трябва да общуваме и да обменяме културни неща. По възможност, да преодолеем тази бездна, която беше между нас през 20 век“, каза още проф. Дичев.

За него най-изненадващо е било поведението на „Има такъв народ", който два пъти са провалили съставянето на кабинет и никой не е разбрал защо. 

„В партията нямаше оставки и това ми е чудновато. Другото извън политиката, което ме изненадва е нежеланието на българите да се ваксинират. Трябва да се сложи ред в медийната среда, защото всяка година ставаме жертви на конспирации - от Истанбулската конвенция, Стратегията за детето и ваксините“. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети