Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Проф. Георги Близнашки: Нова сглобка няма да има, ПП-ДБ мислят как ще оцеляват въобще

Политика

Проф. Георги Близнашки: Нова сглобка няма да има, ПП-ДБ мислят как ще оцеляват въобще

Проф. Георги Близнашки: Нова сглобка няма да има, ПП-ДБ мислят как ще оцеляват въобще - Tribune.bg
Снимка:

Нова сглобка няма да има, ПП-ДБ мислят как ще оцеляват въобще, коментира за БНР конституционалистът и бивш служебен премиер проф. Георги Близнашки.

"ПП-ДБ са на ръба на екзистенц минимума, трябва да мислят как ще оцеляват въобще и няма сила, която да ги вкара в правителство. Ако искат да преодолеят тази ситуация в НС, трябва да сменят формулата – да отидат към правителство без ярки политически фигури и да постигнат кратко споразумение", смята юристът.

Според него днешната битка за председателското място в НС има друг смисъл - как да изглежда бъдещото правителство.

"Правителството зависи от онези избори отвъд океана и после да се поиска вот на доверие. Очевидно, че тези, които биха подкрепили правителство - ИТН и БСП, няма да приемат тази партизанска формула. ДПС искат своето парче от баницата. Ако се отива към споделена отговорност, не само министри от ГЕРБ, но и от ДПС, това е смисълът от появата на Пеевски", посочва проф. Близнашки. Той най-силно е впечатлен от мълчанието на държавния глава Румен Радев при откриването на 50-ото НС.

"Партиите повтарят основните положения от предизборните си платформи, те още не са излезли от кампанията. Но мълчанието на президента беше оглушително. То е знак, че ситуацията действително е тревожна. Нека не забравяме, че всичко започна от онзи размахан юмрук на площада и четвърта година продължава този хаос. Аз го наричам агония на държавността, това е четвърта година и нещата са на път да се превърнат в трагични", предупреди проф. Близнашки. За него е интересно, че се е заговорило за "необходимостта от свикване на Велико НС" и "учредяване на Шестата българска държава".

"Това означава нов тип република – президентска. Но това е много рискована крачка. Мисля, че няма да тръгне в тази посока, но заплахата остава. Ако сега не се излъчи правителство и се отиде към предсрочни парламентарни избори, ще бъде катастрофа. Сега с голяма мъка ги докараха до 30% гласуващи. Самият Борисов ще загуби много в следваща предизборна кампания", предрича бившият служебен премиер. За него най-хубавата новина е, че Христо Иванов се оттегля от участие в парламента.

"Христо Иванов се прави на мъдрец. САЩ оттегля от Източна Европа – просто престават да хвърлят пари на вятъра. Най-добрата новина е, че Христо Иванов се оттегля. Това е най-вредната личност", отбеляза проф. Близнашки и призна, че президентът Росен Плевнелиев му е пробутал Христо Иванов за министър на правосъдието в служебния кабинет.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати