Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Проф. Герджиков отново зове Радев: Ако няма дебат, ще е прецедент за 30 години демокрация

Политика

Проф. Герджиков отново зове Радев: Ако няма дебат, ще е прецедент за 30 години демокрация

Проф. Герджиков отново зове Радев: Ако няма дебат, ще е прецедент за 30 години демокрация - Tribune.bg

За първи път от 30 години сме на път българското общество да няма възможност да види дебат между основните кандидати, това сподели пред симпатизанти в Бургас проф. Анастас Герджиков, кандидат за президент, издигнат от инициативен комитет.

„Подобен прецедент не се е случвал никога досега и ако се случи на тези избори, то това е симптом за отслабване на демокрацията. Ако господин Радев е демократ, е длъжен да се яви на дебат и да уважи правото на гражданите да направят своя информиран избор“, допълни проф. Герджиков.

Той уточни, че е отправял много покани за дебат към Радев през последните седмици, но не е получил отговор. Подобна е съдбата и на поканите за дебат на националните телевизии. „Ние приехме тези покани, но г-н Радев все още не е откликнал на нито една от тях“, подчерта Герджиков.

В понеделник и двамата кандидати ще имат срещи в Хасково. „Г-н Радев, утре програмите и на двама ни ни отвеждат в Хасково. Съдбата ни събира по едно време на едно място. Предлагам да се възползваме от това и да проведем дебат на 8 ноември в Хасково в залата на БТА в 15 ч.“, призова проф. Герджиков.

Той коментира и новината за несертифицираните 228 машини, които стоят в склада с официално внесените за изборите, без да е ясно кой ги е поръчал:

„Румен Радев трябва да убеди обществото, че тези машини не са предназначени за постигане на победа на изборите по непочтен начин. Докато се чудехме, дали се опитват да манипулират софтуера, явно някои хора са се погрижили за хардуера. Може би затова г-н Радев не вижда нужда от дебат – може би отсега знае резултатите.“

„Изкуствено създадената политическа криза – три пъти избори за една година, два пъти неспособност да се излъчи редовно правителство, управление чрез служебно правителство без работещ парламент, всичко това доведе до спирането на работата на институциите“ – заяви кандидатът за президент. „Няма кой да се бори с ценовата, здравната и образователната криза в страната. Служебното правителство не може да се справи с кризите, понеже не е редовно правителство и няма работещ парламент, който да го контролира и да приема спешни законодателни мерки. През първия си тримесечен мандат те смятаха, че е достатъчно само да упрекват предишното управление, но не и да правят нещо. Сега изведнъж се оказа, че кризите ни връхлитат с такава скорост, че не може да се правят, че не ги виждат. Опитват се да взимат някакви мерки, но са закъснели с 6 месеца, тичат след събитията и действат хаотично“, коментира Герджиков.

„Увеличението на цените се превръща във все по-сериозен проблем, направете нещо за бизнеса и хората“, призова кандидатът за президент. „Навсякъде при разговорите ни с бизнеса хората ни казват, че са необходими компенсации за увеличените в пъти цени на електроенергията и газа, и то веднага, а не в неясното бъдеще, защото иначе много предприятия ще фалират, а тези, които оцелеят, ще го направят с цената на увеличение на цените на продуктите. Необходима е подкрепа и за социално слабите домакинства – не само защото след 1 януари и техните сметки за ток ще се увеличат значително, а и защото цените на много други стоки вече се повишиха и сме изправени пред застрашителна инфлация“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети