Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Проф. Хинков: Ще се боря за 15-20% увеличение на парите за Спешна помощ в бюджета за 2024г.

Политика

Проф. Хинков: Ще се боря за 15-20% увеличение на парите за Спешна помощ в бюджета за 2024г.

Проф. Хинков: Ще се боря за 15-20% увеличение на парите за Спешна помощ в бюджета за 2024г. - Tribune.bg
Снимка:
Ще се боря за 15-20% увеличение на парите за Спешна помощ в бюджета за 2024г., обяви пред БТВ здравният министър проф. д-р Христо Хинков.
 
„В този (б.р. сегашният) бюджет, който е за половин година, не се предвиждат пари за увеличения на заплатите за медиците от Спешната помощ, но миналата година е имало две увеличения. Това, което мога да направя до края на годината, е да ги прекатегоризираме заедно с Министерството на труда и социалната политика“, смята проф. Хинков. Той допълни, че така трудът им ще стане първа категория и това ще има даде възможност догодина да искат много по-високи пари.
 
Относно случаят с директора на „Майчин дом“, за който БТВ показа, че за две и половина години е получил 1 707 000 лв. по различни механизми според доклада на вътрешния одит на Министерството на здравеопазването, министърът смята, че тече феодализация на държавните болници.
 
„Когато един човек започне да взима пари, които не е сънувал, че е можел да взима преди 10-15 г., той започва да се променя. Говоря за шефовете на някои болници, за т.нар. феодализация. Примерът с „Майчин дом“ е това“, обясни здравният министър. Той допълни, че здравното министерство е извършило проверки в болницата.
 
„Последната проверка показва, че нивото на заплати е достигнало нивото от Колективния трудов договор. Има несправедливо разпределение на ДМС и това нещо ще се поправи. Имам разговори с изпълнителния директор. Но там проблемите са като че ли на лична основа и хората са скарани заради пари“, уточни проф. Хинков.  Според него този случай не е изолиран, а в страната има много други държавни болници, чиито директори взимат подобни пари.
Здравният министър е изучавал здравните системи в Европа и по света и е стигнал до извода, че концепцията на здравна ни система е добра.
 
"Тя отговаря на основните принципи, залегнали във водещите институции в света. Проблемът е много по-сложен, той е свързан с манталитет, обучение, с това че парите навлязоха много надълбоко в здравната система и объркаха много умове", отбеляза проф. Хинков.

Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети