Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Проф. Калин Янакиев: Трифонов трудно може да повтори успеха на Борисов, защото отсъства от политическата сцена

Политика

Проф. Калин Янакиев: Трифонов трудно може да повтори успеха на Борисов, защото отсъства от политическата сцена

Проф. Калин Янакиев: Трифонов трудно може да повтори успеха на Борисов, защото отсъства от политическата сцена - Tribune.bg
Снимка:

Гражданите в България трябва да разберат, че политическите избори са различни от изборите за любимец. Слави Трифонов трудно може да повтори успеха на Бойко Борисов, защото той отсъства от политическата сцена. Партиите тип „фен клубове“ се нуждаят от своята звезда. Трифонов е само изпълнител, докато Борисов, освен изпълнител, е и сценарист. Това каза в анализ проф. Калин Янакиев, философ. Анализът е направен за БГНЕС.

Слави Трифонов трудно може да повтори този успех, тъй като той не присъства. Борисов е и сценарист, и изпълнител, сам си пише сценариите, фигуративно казано. Борисов е спонтанен, докато Трифонов е изпълнител, а сценаристите му стоят зад него, нямат същата популярност като него, не са тези икони какъвто е Слави Трифонов, и следователно не могат да лидират в истинския смисъл на думата, смята проф. Янакиев.

„За разлика от много анализатори, не бих употребил думата месия за Трифонов, а една друга дума, която напоследък се набива в съзнанието ми – това е „фенклуб“. Не може в България хората да продължават да нямат ясното съзнание, че политическите избори са различни от избори за любимец. Това не са избори за подиума, а друг вид. В този смисъл не можеш да гласуваш за някой, защото е симпатяга. Това не е политически избор. Многобройни са хората, които гласуваха за Слави Трифонов, и които гласуват точно на този принцип“, допълва анализът.

И още:“Ако попитате типичния избирател на „Има такъв народ“: За какво гласувахте на тези избори, първият отговор ще бъде: Да падне Бойко Борисов. Добре, вторият въпрос: А като падне Бойко Борисов какво искате? Ами да дойде Слави. Накрая третият въпрос: А като дойде Слави какво очаквате? Отговорът най-вероятно би бил: Ами да бъде Слави!“

„За Трифонов все пак гласуваха само 17%, докато Борисов се ползваше с много по-мощна избирателна подкрепа. Но ако съберем гласовете на клиентелата на Борисов и гласовете на фенклуба на Слави Трифонов, ние получаваме едно солидно мнозинство от хора, които не гласуват политически. Българите не гласуват за месии, а за тарикати, за симпатяги, за нашия човек, но това не са политически избори, поради тая причина сме в лошо положение“, казва още той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати