Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Проф. Кантарджиев отклонил покани за политическа кариера, но би подкрепил Балтов за президент

Политика

Проф. Кантарджиев отклонил покани за политическа кариера, но би подкрепил Балтов за президент

Проф. Кантарджиев отклонил покани за политическа кариера, но би подкрепил Балтов за президент - Tribune.bg
Снимка:

Той отказа да разкрие кой и за какво го е канил в политиката

Проф. Тодор Кантарджиев обяви в предаването на БНТ „Говори сега“, че е отклонявал „любезните покани за политическа кариера, защото първо съм лекар и второ -лекар не бива да се занимава с политика, защото имаме лошия пример на Ернесто Че Гевара. По-възрастните си спомняме и Салвадор Алиенде - президентът на Чили“, обясни консултантът на Столична община по ваксинационния процес в София.

Той отказа да разкрие кой и за какво го е канил в политиката. Допълни, че дали би подкрепил проф. Асен Балтов за държавен глава: „С удоволствие бих подкрепил такъв личен избор, тъй като повече от 2 години се познаваме, работихме заедно, преодоляхме трудностите на три вълни от коронавирус.“

Професорът добави, че те са били „залепени политически“: „Лекарите от щаба попаднахме в трагичното положение на момчетата българи, родени в сегашната РСМ, които бяха служили в българската войска. Бяха изпратени в концлагер след войната. Тези от ШЗО просто ги убиха. Мен ме пенсионираха“.

По думите му е лошо, когато няма идеали и „вместо пандемията да обеди, тя беше употребена по-най грозния начин политически“.

„В България е много лесно да подготвиш малка, но много креслива групичка, тролстващи в интернет, и нещата се объркват“, добави той.

Кантарджиев си припомни моментите, когато беше в Националния оперативен щаб за реакция при коронавируса.

„Много спорехме и бяхме упреквани. Не бяхме на едно мнение, но ако през пролетта на 2020 г. бяхме допуснали епидемично разпространение в България, ситуацията щеше да е много по-тежка от тази в Испания и Италия. Сега е лесно да се критикува, защото никой не си спомня лошото на щаба. На 20-о място сме по брой заболели по глава на населението, а на първо място по смъртност в ЕС“, каза още проф. Кантарджиев.

Той заяви, че много хора крият болестта си, а всеки с положителен тест трябва да бъде карантинирани.

„Не трябва хората да крият и да чакат да им мине, защото минава на много, но на една част не минава и на 7-8-ия ден състоянието може да се влоши, подаването на кислород става задължително, а по-лошото е, ако се наложи интубация", смята професорът.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети