Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Проф. Киров: Бавенето на мандатите води до мисли за извращаването духа на конституцията

Политика

Проф. Киров: Бавенето на мандатите води до мисли за извращаването духа на конституцията

Проф. Киров: Бавенето на мандатите води до мисли за извращаването духа на конституцията - Tribune.bg
Снимка:

Струва ми се, че в момента нещата се движат по ръба на бръснача, защото втори октомври беше отдавна. Минаха повече от три месеца, ще станат четири месеца, откакто са произведени изборите за 48-ото Народно събрание. Една процедура, която, по мнението на колеги, трае някъде около месец, месец и половина, стана четири месеца. Това ми се струва, че е прекомерно и вече води до мисли за извращаването духа на конституцията.Това каза в интервю за БГНЕС проф. д-р Пламен Киров, ръководител на катедра „Конституционно-правни науки“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Проф. Киров заяви, че не е ментор на президента Румен Радев, за да му казва какво не трябва да си позволява оттук нататък, а и освен това той вече има и достатъчно опит като държавен глава. „Има един успешен мандат зад себе си, така че по-скоро бих споменал това, че Конституцията, в своя член 99, изисква едно просто действие от президента, когато и третият мандат за формиране на правителство завършва без успех“, подчерта той. По думите му това действие включва три елемента: На първо място разпускане на действащия, провалил се в конституционната процедура за формиране на кабинет, парламент. След разпускането на НС следва насрочване на предсрочни парламентарни избори в двумесечен срок. Третата стъпка е назначаването на служебно правителство, което може да е същото по състав като действащото, но това зависи от волята на президента. Конституционалистът уточни, че държавният глава може да извърши и някои промени в служебното правителство, ако прецени, че такива са нужни. „Това е, което следва. И друго не може да следва“, добави проф. Киров и допълни, че президентът може да преценява единствено сроковете от гледна точка на това, че изборите трябва да бъдат насрочени в неделен ден.

Не може да се твърди за авторитарно управление, защото държавният глава не управлява еднолично, смята той. „Има си излъчен кабинет, той е излъчен въз основа на конституционния текст. Спазвайки буквата на закона президентът си е назначил служебно правителство и то по силата на Конституцията и на Конституционния съд от далечната 1992 г. изпълнява своите функции, като замества липсата на парламентарно формирано правителство“, обясни още проф. Киров.

Той посочи, че някои хора казват, че президентът злоупотребява с тези служебни правителства, но според него Радев не злоупотребява, защото служебното правителство е алтернатива на липсата на правителство, излъчено от парламента. „Когато парламентът не е способен да излъчи правителство, тогава идва служебно правителство. Държавата не може да остане без правителство“, категоричен е конституционалистът.

Проф. Киров коментира, че изборите е по-добре да се изтеглят след религиозните празници, с които е наситен месец април т.г., но от друга страна това означава да отидем на избори чак през месец май, но като погледнем календара и в началото на май пак има празници и почивни дни. „Ако приемем, че зимата не е много хубаво да се правят избори, то пък не могат да се правят избори, когато се събират доста почивни дни, т.е. има национални празници, религиозни празници, и т.н., в които хората концентрират своето внимание върху друго, не точно към политиката“, заключи той.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати