Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Проф. Киров за санкциите на САЩ: Допълването на списъка поражда въпросителни

Политика

Проф. Киров за санкциите на САЩ: Допълването на списъка поражда въпросителни

Проф. Киров за санкциите на САЩ: Допълването на списъка поражда въпросителни - Tribune.bg
Снимка:

В решението на МС има много противоречия, посочва бившият конституционен съдия

Допълването на „черния списък“ след санкциите на САЩ е легитимна цел на служебното правителство, за да се минимализират последиците за държавните и обществените фирми. Въпросът е обаче че това поражда от правна гледна точка много въпросителни. Искам да попитам министъра дали като е взето решението на подпис, той го е прочел“, заяви пред bTV бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров.

Първото противоречие според него е добавянето на всички физически и юридически лица, притежавани, контролирани и управлявани от хората, санкционирани по закона „Магнитски“.

„Робството у нас е отменено още през 1879 г. в Търновската конституция, отбеляза проф. Киров, следователно едно физическо лице нямам как да бъде притежавано от друго лице“.

Противоречията продължават и по-нататък – оказва се, че понятието „свързани лица“ имат различно тълкование в няколко различни български закона и не е ясно точно по кой закон се определят тези свързани с корупционните фактори физически лица.

„Може да се окаже, че има фирми, които косвено ще пострадат. Има и степени на свързване, колко е била тя. Кой ще се наеме да каже каква е тази степен. Боравим с понятия, които са въведени в американското законодателство, обаче там те имат друго съдържание“, посочи проф. Киров.

Той подчерта, че след вота на 11 юли в НС трябва да бъде внесен законопроект, който предоставя нужната рамка за справяне с последиците след санкциите от САЩ.

Професорът предупреди също така, че санкциите ще има последиците на ядрен взрив – не само политически, но и икономически.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети