Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Проф. Коларова: Герджиков промени целия стил на говорене в България

Политика

Проф. Коларова: Герджиков промени целия стил на говорене в България

Проф. Коларова: Герджиков промени целия стил на говорене в България - Tribune.bg

Герджиков промени целия стил на говорене в България, коментира пред Нова тв политологът проф. Румяна Коларова.

„В началото се говореше за изчегъртване. Имаше войнствени заявки. Говореше се, че има война и т.н. Сега всички говорят, че трябва да има обединение около общи приоритети. Това в момента е и единствената възможна формула на правителство, ако то бъде формирано“, уточни политологът.

Относно факта, че кандидатурата на проф. Анастас Герджиков не можа да се пребори на балотажа, проф. Коларова смята, че той не е успял да пребори най-типичната характеристика на популизма.

„В изследване на „Отворено общество“ се твърди, че делът на популистите е най-голям сред партиите на протеста. За популисткия вот, да уточним, е характерна негативната партийна идентификация. Хората не гласуват за своята партия, а гласуват срещу тази партия, която мразят. Единственото, което Радев и неговият кабинет правеше, беше да приписва Герджиков на ГЕРБ“, отбеляза политологът. В допълнение тезата на проф. Герджиков е била, че не можеш чрез персонални промени да направиш институционална промяна. Това е смисълът и в атаките на „Продължаваме промяната“/ПП/ и те атакуват персонално.

„Те казват – ще сменим Цацаров, те не казват, че ще променят модела на КПКОНПИ. Как да го кажат като КПКОНПИ е ефективна“, коментира проф. Коларова. По думите й атаката срещу КПКОНПИ е, че тя е ефективна подбрано.

„И какво ще правим, ще сложим един наш човек, който обратното ще прави“, обясни логиката на готвените промени от ПП политологът. В допълнение и атаките срещу прокуратурата и главния прокурор са с подобен характер.

„Прокуратурата има успешни действия. Цялото разкритие срещу Миню Стайков, срещу Ветко Арабаджиев, срещу Баневи, които безнаказано 30 години грабят. Първо декапитализират и след това ДДС. Срещу Божков, който е пределно ясно, че е нарушил закона. Обвинението е, че те действат като бухалка и с други думи действат избирателно“, обясни проф. Коларова. Тя припомни, че проф. Герджиков многократно е казвал, че „ние това няма да правим“. Политологът е изненадана и от факта как, въпреки голямата си преднина Румен Радев е насъскал полицията в университета.

„За какво при тази преднина на Радев му трябваха атакистки прийоми, за да поляризира ентически вот“, попита риторично експертът и настоя, че това, което се е случило между двата тура на президентските избори е грозната страна на тази популистка заявка от страна на действащия президент.

Според проф. Коларова реалното съотношение между двамата кандидати не се е променено между двата тура.

„Това означава, че към техните първоначални симпатизанти се добавиха много малко нова подкрепа”, категорична е проф. Румяна Коларова.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати