Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Проф. Коларова: Законодателството ни не отговаря на критериите за демократична регулация на вота

Политика

Проф. Коларова: Законодателството ни не отговаря на критериите за демократична регулация на вота

Проф. Коларова: Законодателството ни не отговаря на критериите за демократична регулация на вота - Tribune.bg
Снимка:

Крайните резултати не винаги се определят от купения вот, смята политологът

„Трябва баланс, защото законодателството ни не отговаря на критериите за демократична регулация на вота“, изтъкна пред БТВ политологът проф. Румяна Коларова по повод полицейските акции срещу търговията с вот и скандалите в навечерието на изборите. Тя определи като положителни действията за ограничаване на търговията с гласове, но настоя, че изборите трябва да се провеждат в спокойна обстановка заради притеснения от гласуването с машини в определени населени места.

Политологът Татяна Буруджиева потвърди, че има доста забележки към Изборния кодекс от страна на международната общност. Относно контролирания в вот у нас Буруджиева напомни, че този порок на демократичното общество никъде по света не е унищожен.

„Въпросът е това нещо да не влияе върху резултатите от изборите. Когато хората гласуват – това е най-голямата преграда срещу купените гласове“, изтъкна експертът. Буруджиева уточни, че според изследвания контролираният вот не надхвърля 300 хил. гласа. Затова според нея трябва да се контролират определени „гнезда“, свързани с търговията.

Проф. Коларова допълни, че тези общности в повечето случаи са затворени, а там средствата за принуда са особени. По думите ѝ, когато подобни групи рязко сменят партията, за която гласуват, това говори за купен вот.

„Крайните резултати не винаги се определят от контролирания и купения вот, защото там има едно наддаване – нещо като пазар“, поясни Коларова.

Относно социологическите нагласи Буруджиева смята, че малките разлики между партиите може да се обърнат драстично от хората, които вземат решение за кого да гласуват в последния момент.

„Така беше с „Има такъв народ“ на предните избори“ – всички бяха прогнозирали, че ще са трети, но станаха втори. Във всяко едно социологическо проучване около четвърт от хората отказват да бъдат интервюирани“, напомни проф. Коларова.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети