Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Проф. Михаил Константинов: Аз не знам в Европа да има толкова тъпа политическа класа

Политика

Проф. Михаил Константинов: Аз не знам в Европа да има толкова тъпа политическа класа

Проф. Михаил Константинов: Аз не знам в Европа да има толкова тъпа политическа класа - Tribune.bg
Снимка:

„Ако това продължава, ще докарат такива екстремисти на власт в България, че свят ще им се завие“, предупреждава математикът

„Аз очаквам новата формация ПП-ДБ да вземе някъде между 60 и 70 депутати, ако, разбира се, не се сринат някъде по пътя, защото в момента при ПП има сериозно сриване. Коалицията ще разчита да бъде първа или втора политическа сила. Аз по-скоро бих заложил на това, че те ще бъдат втори, но могат да бъдат и първи – всичко става“.

Това казва в интервю пред „Епицентър“ математикът и политически наблюдател проф. Михаил Константинов.

„В отишлия си 48-и парламент сумарно ПП и ДБ имаха повече депутати, отколкото ГЕРБ. ПП и ДБ имаха 73 депутати – 53 на ПП и 20 на ДБ. ГЕРБ имаше 67. Но когато две партии се обединяват, възможните резултати са три. Първо, да се получи т.нар. синергичен ефект – полезното качество да се увеличи – хората да се зарадват, че техните любимци са се обединили и да започнат повече да гласуват за тях. На това разчитат двете партии. Може да се получи обаче и обратният ефект – когато някои избиратели на едната партия не харесват политиката на другата партия и тъй като те играят заедно, тези хора си остават в къщи. Това е ефект, обратен на синергията. И накрая, което за мен е най-вероятното, ще се обединят усилията на двете партии и, грубо казано, ще се съберат. Т.е. нищо ново няма да се получи“, прогнозира той.

Според анализаторът въпросът ще има ли правителство, не зависи само от това на кого ще дадат първия мандат.

„Но, когато дадат първия мандат на едната коалиция, на втората ще ѝ бъде трудно да откаже да го подкрепи. Особено, ако заявят, че голяма част от техните цели са еднакви. Има го този психологически момент – втората политическа сила да е принудена поне негласно да подкрепи първата. Не да участва в коалиция или пък правителство, но просто да я подкрепи с гласовете си или с негласуване. Защото и този момент го има – когато искате да подкрепите някого, излизате от залата, за да може неговата подкрепа да сработи заради падане на кворума. И това се прави, но това е много нестабилна конструкция“, предупреди той.

Според професорът ДПС показва намерение да участва в централната власт.

„Те започват да стават все по-важен фактор. Да не говорим, че ДПС е трета политическа сила. Ако вкарат 35 – 40 депутати, което е техният потенциал, те могат да станат решаващият фактор за това коя формация ще формира управление. Да кажем – ПП предлага правителство и ДПС по някакъв начин го подкрепя, без да участва със свои хора. А може да поискат и да участват. ДПС дълго време стоя в политическа изолация – със или без причина, но те вече показват желание да излязат от тази политическа изолация. И най-вероятно рано или късно ще го постигнат, защото показват най-стабилните резултати“, изчислява още математикът.

Според Михаил Константинов само благодарение на това, че се върна гласуването с хартиена бюлетина, БСП вероятно ще си върнат 100 – 130 хиляди гласа, защото те понесоха най-тежката щета от машинното гласуване.

„Ако си върнат тези избиратели, ще имат още десетина мандата – около 35, и ще станат съизмерими с ДПС. Така че изобщо не подценявам левицата. Но доколкото виждам от това, което се говори, БСП ще бъде много по-склонна да подкрепя ПП и ДБ, отколкото ГЕРБ. Това за мен е парадокс. Защото ГЕРБ е най-голямата наша партия в Европейската народна партия – всички по света признават ГЕРБ за дясна партия, ние обаче не я признаваме и се коалираме с левите. Изобщо, българският политически живот е един малък цирк, но тъй като същите циркове стават и на Запад, ясно е, че политиката се превръща в нещо друго, а не в това, което би трябвало да бъде“, категоричен е той.

Прогнозата му е, че хартията ще върне пред урните 300 000 избиратели.

„Възраждане“ ще вдигне още малко. Защо? Защото, независимо какво ще стане с техния референдум за еврото, много българи са уплашени, че ще се вдигнат цените още с въвеждането на единната европейска валута. Възможно е самият факт, че от „Възраждане“ инициират такъв референдум, да им донесе подкрепа. В момента „Възраждане“ имаха 27 депутати, спокойно може да качат до тридесет и малко“, прогнозира проф. Михаил Константинов.

„Ако отново не се разберат политическите сили, би могло отново да отидем на избори. Ние вече свикнахме. Но поставяме много тъжен рекорд. Аз не знам в Европа да има толкова тъпа политическа класа, казвам го откровено – това е тъпота на политическата класа, защото тя реже клона, на който седи. Ако това продължава, тя ще докара такива екстремисти на власт в България, че свят ще им се завие на нашите политици. Така че е време да се освестят и да поставят националните интереси над личните“, предупреди той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети