Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Проф. Михаил Константинов: БСП трябва да обясни на своите как ще влезе в коалиция с екзекуторите си

Политика

Проф. Михаил Константинов: БСП трябва да обясни на своите как ще влезе в коалиция с екзекуторите си

Проф. Михаил Константинов: БСП трябва да обясни на своите как ще влезе в коалиция с екзекуторите си - Tribune.bg
Снимка:

Съсредоточени ли са в ръцете на един човек всички власти, означава диктатура, смята математикът и изборен експерт

„БСП трябва да обясни как така, след всичко, което се случи, трябва да влезе в една коалиция със своя екзекутор. Нещата са доста трудни. Плюс това, да не забравяме и шефа на ИТН, човек с доста волатилни изказвания. Той първо беше категорично против да участва заедно с някои хора от „Продължаваме промяната“ заедно, после каза, че ще ги подкрепя. Изобщо там нещата са малко… аз не мога да ги определя, те не са чисто политически. Така че има и сериозни съображения за това да няма правителство, което вече означава окончателно затъване в някакво блато. Много зависи от огромния външен натиск, който ще се окаже върху нашата политическа класа. За съжаление, ние сме в момента под двойна преса – под руска и американска, и тук ще се види всъщност кой терен има предимство.“ Това заяви математикът проф. Михаил Константинов пред „Фокус“.

По думите му към момента няма данни за фалшифициране на изборите.

„Аз разчитам ЦИК много скоро да публикува резултата от проверката на машинните протоколи с преброените разписки. Защото тук искам да припомня, че още нямаме доклад за тази проверка от изборите на 11 юли, когато имаше контролно преброяване за 1343 машини. Сега би трябвало за около 12 000 машини да имаме преброяване на разписките и съответно машинният протокол, който вече е известен, и след сравняването на тези две бази данни може да се каже, дали има съществени разлики между тях, и по-точно разлики, които са от същество да променят изборния резултат.

Според Михаил Константинов  разминаването в прогнозите на социолозите с окончателните изборни резултати е много неприятно, защото независимо от причините, то действа по посока на свиване на доверието в изборния процес.

„Ще припомня една случка от близкото минало. 2019 г. избори за кмет на София, втори тур, състезават се г-жа Фандъкова и г-жа Манолова. През целия ден екзит полът дава разлика 12-13 пункта. В момента, в който започват паралелните преброявания, т.е. броенето на протоколите, разликата пада на 5-6 пункта и така остава до края. Това доведе до много сериозна дискусия, как е възможно такова нещо, като имате предвид, че по принцип екзит половете в България са сравнително точни. Тогава се оказа един много интересен феномен. Привържениците на градската десница гласуват масово за г-жа Манолова, но ги е срам от това гласуване и не смеят да си го признаят, дори в тайната анкета, която провеждат анкетьорите от съответните агенции. Т.е. те гласуват за г-жа Манолова, но на анкетьорите казват, или по-скоро не казват, а попълват една бюлетинка, в която отбелязват, че са гласували за г-жа Фандъкова, защото те са десни хора по душа и това предателство, което са извършили в изборната секция, искат максимално бързо да го забравят. Т.е. виждаме един феномен, когато има срам от гласуването, и този срам всъщност е довел до грешните анкети. Така че аз допускам и този феномен тук да го има, защото примерно един привърженик на десницата, традиционен, един привърженик на левицата, традиционен, които в деня на избора гласуват за новата партия, т.е. то не е и партия, а е някакво образувание, тях ги е срам от това нещо, неудобно се чувстват и казват, че са гласували примерно за своята партия, а това не е вярно. Така че, има го и този много интересен феномен, който от време на време възниква в такива екстремни ситуации, когато хора се отказват от досегашните си политически предпочитания“, смята той.

По думите на проф. Константинов е очевидно, че на хората им е писнало от традиционните политически субекти, които доскоро бяха квалифицирани като леви и десни, а се оказва, че не са нито леви, нито десни.

„Има очевидно отлив от подкрепата за тях. Освен това формацията „Демократична България“ отдавна не е дясна формация, тя е по-скоро ляволиберална, тъй като две от нейните компоненти във всеки случай не са десни политически субекти. ГЕРБ се е свил до твърдото си ядро – това се вижда от резултата. За другите партии – какво да ви кажа, понесоха колосални щети, някъде два пъти и половина намаляване на подкрепата. При ГЕРБ също има съществен спад, но сравнително най-малко загубиха, докато примерно има и такъв феномен – гласуването в чужбина, което е крайно време да се каже какъв е истинският ефект от това гласуване. От гласуването в чужбина ДПС спечели шест мандата, „Възраждане“ спечелиха един мандат и „Има такъв народ“ спечелиха един мандат. Съответно дайте да видим, кои са големите губещи. ГЕРБ загуби 4 мандата, БСП загубиха 3 мандата и, парадоксално, „Продължаваме промяната“ загубиха 1 мандат от гласуването в чужбина, въпреки че имаха 47 000 гласа. Това е един такъв феномен, който е добре да се разбере. За да има влияние вотът от чужбина, трябва да станат две неща: първо – да е достатъчно масивен този вот и второ – да е много различен като пропорция от вота в страната. Ако в чужбина хората гласуват както в страната като пропорция, нищо не се променя с техния вот. Пример – 2017 г. пак имаше гласуване в чужбина, по-малко, но го имаше, но то повтори вота в държавата като пропорция и затова нула мандата бяха разместени. Сега пропорцията за ДПС в чужбина е колосално различна от тази в страната и затова те спечелиха 6 мандата.

Според проф. Константинов една от основните причини за ниската избирателна активност е страхът от машините и това, че Бойко Рашков е успял да изплаши около 100 000 обитатели на махалите, т.е. т.нар. цигански избиратели и те не избягали да гласуват. Останалите 550 000 избиратели просто се уплашиха от машинния вот. Аз познавам много възрастни хора, интелигентни, с акъла си и т.н., много активни политически, които просто казаха: нас ни е страх да не се изложим с тази технология и не излязоха да гласуват. Така че машините унищожиха половин милион гласове на разумни български избиратели“, категоричен е той.

По думите му шансът да се състави правителство е 60 на 40, т.е. малко повече от половината е шансът.

„Но има много тежък проблем, разбира се. Тук, както знаете, правителство може да се състави от 4 партии – ПП, БСП, ИТН и ДБ, които общо имат 134 гласа, но ми е много интересно, как хората от ДБ ще обяснят на десните избиратели, ако наистина са десни, това, че влизат в явна коалиция с наследниците на бившата Комунистическа партия, които избиха българската интелигенция след 9 септември 1944 г. А без гласовете на ДБ не става, защото само ПП, БСП и ИТН имат 118 мандата и не могат да направят истинска коалиция. Освен да направят коалиция на малцинството, разбира се, и да търсят непрекъснато подкрепа или от ДБ, или от ДПС и т.н“, смята проф. Константинов.

„Досега опитът показва, че който е влязъл с предимство в балотажа, той го е спечелил. Така са шестте президентски избора до момента. Тук има някои допълнителни фактори, които ще помогнат на г-н Герджиков. Това е разколът в БСП, това са всички тези разправии, които се случват, нещата, за които аз ви говорих в момента. Битката ще бъде много, много оспорвана, бих казал. Ще изчакаме да видим и този дебат, който се очаква, т.е. тези дебати в четвъртък, защото си спомням за едни други дебати, които оказаха влияние на президентското състезание през 2001 година. Изобщо пожелавам на българския народ да направи правилния избор, защото мисля, че вече нямаме право да грешим. Ако дадем цялата власт в ръцете на един човек, ще стане доста страшно. Това даже от най-общи съображения не трябва да се допуска. Принцип на демокрацията е да се разделят властите. Още Монтен го е казал и такива теоретици на демокрацията – винаги са искали властите да бъдат разделени. Защото съсредоточени ли са в ръцете на един човек, това значи диктатура. И не знам дали от това имаме нужда в моментна“, каза още проф. Константинов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати